Nieuws

Harde schijven opnieuw duurder

Klanten van opslagspecialisten HP en EMC kunnen rekenen op hogere prijzen voor harde schijven. De bedrijven willen de prijsstijging na de overstromingen in Thailand doorrekenen.

EMC heeft naar eigen zeggen de stijgende prijzen tot nu toe opgevangen, maar vanaf volgend jaar is dat niet langer het geval. Dat betekent dat een harde schijf bij EMC vijf tot vijftien procent duurder zal worden voor onbepaalde duur. HP geeft geen datum op, maar zegt aan onze collega’s van ZDNet UK dat ook zijn prijzen zullen stijgen.

“We passen vaak onze prijzen aan op basis van marktomstandigheden, en deze situatie is daar geen uitzondering op”, zegt HP in een brief die op 21 november al naar klanten werd gestuurd maar nu pas kon worden ingekeken door ZDNet UK. “Het grote verschil is dat sommige van deze onderdelen nu sterk in prijs kunnen stijgen en voor onbepaalde tijd.”

[related_article id=”152275″]

Volgens HP is er momenteel een zwaar tekort aan SAS- en SATA-schijven met een hoge capaciteit. Ook marktonderzoeksbureaus hebben een tekort voorspeld.

Productie weer op gang
Wel blijft het twijfelachtig of het tekort van lange duur zal zijn. Kort na de overstromingen in Thailand besloot een van de grootste schrijfproducenten de productie in andere assemblagefabrieken, onder meer in China, op te drijven. Vorige week nog liet een fabrikant van printplaten weten dat het tekort begin 2012 weer normaal zal zijn.

Wel zit er steeds wat speling op die timing. Grote opslagspecialisten zoals HP en EMC kunnen iets meer gewicht in de schaal werpen als het gaat om het aankopen van harde schijven.

Anderzijds zijn ze wel de laatste of voorlaatste schakel in het verkoopproces. Wanneer de schijfproductie weer op peil komt, wil dat dus niet zeggen dat hun prijzen meteen weer zakken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business