Nieuws

Uit hoeveel megapixel bestaat je oog?

Het boek ‘Kunnen muggen dronken worden’ geeft een antwoord op een honderdtal hedendaagse mysteries. Wij kiezen er de opmerkelijkste uit.

1. Uit hoeveel megapixel bestaat je oog?
Uit je oog komen twee miljoen zenuwen die het beeld dat op je netvlies valt doorgeven aan je zenuwen. Als je deze zenuwen met pixels vergelijkt, heeft het oog dus twee miljoen pixels. Evenveel als de iPhone.

2. Hebben blinden hoogtevrees?
Hoogtevrees bij blinden kan. Als iemand een goed oriëntatievermogen heeft en de ruimte goed kan inschatten met behulp van andere zintuigen, kan het ervaren van grote hoogte of diepte net zo beangstigend zijn.

3. Waarom zijn caravans meestal wit?
Dat blijkt vooral een kwestie van smaak. Vaak kan een caravan in alle kleuren gespoten worden. Potentiële kopers vinden dat leuk, maar kiezen uiteindelijk bijna allemaal een witte. In een witte caravan of camper wordt het bovendien minder heet.

4. Waarom is tomatensap populair in het vliegtuig?
Vliegtuigmaatschappij Lufthansa is de grootste afnemer van tomatensap in Duitsland. Een verklaring is er niet. Sommigen spreken van het domino-effect (als iemand iets bestelt, doen anderen dat ook). Daarnaast lijken veel passagiers tomatensap te drinken omdat ze dat anders bijna nooit doen.

5. Wat betekent wiki?
Het woord wiki komt van het Hawaïaanse wikiwiki, wat razendsnel betekent. Op de luchthaven bestaat er een wikiwiki-bus, die toeristen razendsnel langs de terminals van het vliegveld rijdt. Vandaar de naam voor de technologie, die samenwerking tussen individuen mogelijk maakt.

6. Welk type auto krijgt het vaakst een boete?
Bestuurders van de Volkswagen Transporter krijgen het vaakst een boete. Gevolgd door de Mercedes Benz E-klasse en de Audi A6. Deze uitkomst krijgen we door het aantal automodellen uit te zetten tegenover het aantal boetes. In absolute aantallen krijgt de Volkswagen Golf de meeste boetes, maar daar rijden er ook heel veel van rond.

7. Is een doventolk overal ter wereld te begrijpen?
Het is zowat de eerste vraag die horenden stellen. Maar elk land heeft zijn eigen gebarentaal. Bovendien zijn er ook regionale varianten. In Nederland is bijvoorbeeld slechts 60 procent van de gebaren in het hele land hetzelfde.

8. Waarom kijken catwalkmodellen zo boos?
Ze kijken zo omdat hen backstage wordt gevraagd om stoerheid of nonchalance uit te stralen, waardoor ze zelden glimlachen. Vaak hangt boven de catwalk zelfs een bord (waar bijvoorbeeld ‘be strong’ op staat) dat hen herinnert aan de gewenste vibe.

9. Slikken we spinnen door in onze slaap?
Wetenschappers sluiten niet uit dat het wel eens voorkomt, maar we slikken geen acht spinnen per jaar door, zoals vaak wordt verteld. “Een fabeltje”, aldus de Belgische spinnendeskundige Koen Van Keer. "Spinnen gaan echt niet voor de lol op ons zitten.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business