Nieuws

Stapje dichter bij routeplanner De Lijn op Google Maps

De haltes van De Lijn staan allemaal al uitgetekend in Google Maps. Dat is al een eerste stap in de richting van de integratie van een routeplanner op de kaartendienst.

De dienstregeling was eigenlijk voorzien voor begin 2011. Met een jaar vertraging zit er toch schot in de zaak nu de haltes van De Lijn opduiken in Google Maps. Je kan aan elke halte zien welke bussen of trams er stoppen.

Juridische problemen opgelost
Eind 2011 werd duidelijk waar de vertraging vandaan kwam. De kaartenleverancier van de Vlaamse overheid, en dus ook die van De Lijn, is niet dezelfde als die van Google. Er waren juridische en praktische bezwaren om Navteqs routes van De Lijn op Google Maps weer te geven. De juridische problemen zijn al weggewerkt.

[related_article id=”158901″]

Enige overblijvende obstakel voor de tram- en busroutes op Google Maps was de inwisselbaarheid van de kaartsegmenten, of beter het gebrek daaraan. Zonder kaartsegmenten worden busroutes weergegeven als een rechte lijn, die dus afwijkt van het stratenpatroon. Google en De Lijn werken aan een oplossing die momenteel in de eindfase zit.

Nog niet klaar
Het lijkt erop dat het inplannen van de haltes nog niet helemaal klaar is. Als je op een Antwerpse halte klikt, kan je zien welke tram- en buslijnen erdoor rijden. Maar wie bijvoorbeeld naar Brugge of Oostende gaat, kan daar nog geen halte-informatie opvragen.

Nu de tram- en bushaltes in Google Maps er eindelijk zijn, lijkt het erop dat de openbaarvervoersrouteplanner er toch komt. Een jaar te laat. Flauwe moppen over vertraagde bussen mag je daar zelf bij verzinnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business