Een nieuwe regering betekent ook een nieuwe minister voor IT en Telecom. ZDNet zakte af naar het kabinet om minister Johan Vande Lanotte uit te horen over zijn nieuwe bevoegdheden. Dit artikel is het eerste deel van een driedelig interview. In deel één hebben we het over de persoon Johan Vande lanotte en zijn omgang […]


Een nieuwe regering betekent ook een nieuwe minister voor IT en Telecom. ZDNet zakte af naar het kabinet om minister Johan Vande Lanotte uit te horen over zijn nieuwe bevoegdheden.

Dit artikel is het eerste deel van een driedelig interview. In deel één hebben we het over de persoon Johan Vande lanotte en zijn omgang met technologie. In deel twee lees je zijn visie op IT. In het laatste deel geeft de minister zijn visie op telecom.

ZDNet: Uw voorganger was een technologiefanaat. Als ik me niet vergis bent u persoonlijk niet heel erg bezig met technologie.
Vande Lanotte: “Dat kan je wel zeggen. Ik heb het al moeilijk in het gevecht met de bakjes voor de tv. Mijn technologische kennis is beperkt. Maar ik denk dat dat ook goed is. Want bij zeer technische departementen, wat je ook hebt bij begroting, is het belangrijk dat je niet in die techniek vervalt, dat je de grote lijnen kunt blijven zien en de belangrijke vragen kan blijven stellen.”


Zijn er toestellen die u zelf gebruikt? Heeft u bijvoorbeeld een smartphone?
“Ik heb sinds jaar en dag een BlackBerry en daar kan ik e-mails mee versturen. Ik gebruik dat om te bellen, te sms"en en dat is het ongeveer.

“Ik ben technologisch niet compleet achterlijk. Maar ik ben ook niet al te vooruitstrevend. Zo heb ik geen groot gadgetgevoel, dat niet. Een gadget op zich interesseert me niet, maar ik wil wel weten of zo’n ding nuttig is. Kan ik er iets mee doen, kunnen bedrijven er iets mee doen?

“Wat je vaak ziet bij nieuwe evoluties en gadgets is dat datgene wat men niet verwachtte plots een succes wordt. Neem nu sms’en, dat staat waarschijnlijk nergens in een businessplan van de jaren negentig. Dan begint men dat te gebruiken om elkaar te verwittigen en ineens doet iedereen het.

“De opkomst van smartphones en tablets is een belangrijke evolutie. Maar heel de discussie over de cloud en hoe we daarmee moeten werken en omgaan, dat zijn zaken die belangrijker gaan worden. Ook op vlak van veiligheid, beheersbaarheid, privacy enzovoorts. Het cloudgebeuren is meer dan een hype, het is een economisch model.”

U bent geen fan van Twitter, ook niet nu u verantwoordelijk bent voor IT en telecom?
“Neen. Wat mij er een beetje in stoort is dat het vaak een vlugge of emotionele reactie is op een impulsieve manier waarbij ik, zeker voor de politiek, denk: ‘probeer eerst je woorden te wikken en wegen’.

“Maar ik heb er in elk geval geen goesting in. Als ik communiceer wil ik weten wat ik communiceer en hoe. Bovendien, de helft van mijn gedachten is voor de meeste mensen niet relevant, dus moet ik ze ook niet twitteren.”

Johan Vande Lanotte spreekt ook over zijn beleid en over de digitale kloof in het vervolg op dit interview.