Nieuws

Tv’s krijgen spraak- en gebarenbesturing

Nieuwe interfaces voor televisie: het is een van de duidelijkste trends op CES 2012. Fabrikanten trekken daarvoor alle registers open: spraak, gebaren en nieuwe afstandsbedieningen moeten de gebruikservaring naar een hoger niveau tillen.

Aan al die dingen werd al een tijdje gewerkt achter de schermen, maar de snelle introductie van de technologie werd ongetwijfeld in de hand gewerkt door Steve Jobs" recente biografie. Daarin vermeldt de vroegere topman van Apple immers dat hij een oplossing had gevonden voor een eenvoudige bediening van de tv.

Op CES zagen we zowel de oplossing van LG als van Samsung aan het werk, twee systemen die gebruikmaken van spraakherkenning én gebaren.

LG: gebaren beperkt
LG gebruikt een uitgebreide versie van zijn Magic-remote. Die levert wel spraakherkenning, maar slechts beperkte mogelijkheden voor  gebaren.

Iets aanduiden en selecteren op het scherm verloopt erg vlot, maar de spraakherkenning blijkt voorlopig nog een erg traag proces te zijn. Vermoedelijk omdat de spraakherkenning via het internet verloopt, iets wat bijvoorbeeld ook bij Siri (bekend van de iPhone) het geval is. De spraakherkenning biedt je wel de mogelijkheid om zoektermen of Facebook-updates in te spreken.

Met een aparte Kinect-achtige camera wordt de gebareninterface wel sterk uitgebreid. Die demo werkte uitstekend, al is het helaas nog niet duidelijk wanneer de camera precies op de markt komt.
 


Samsung: geen extra apparaat
Bij Samsung zit alle benodigde hardware voor de besturing al in de televisie ingebouwd, zodat je spraakherkenning en gebaren kan gebruiken zonder nood aan extra apparaten.

De spraakherkenning is indrukwekkend en werkt erg vlot, maar ze beperkt zich tot een aantal gestandardiseerde bevelen. De televisie aan- en uitzetten bijvoorbeeld, of het kanaal en volume aanpassen, de input kiezen of bepaalde functies activeren (denk aan internet of Smart Hub). Overigens wordt het Nederlands vanaf de eerste dag ondersteund.

De interface voor gebaren komt iets minder vlot voor de dag dan bij de Kinect-achtige camera van LG, maar levert meer dan behoorlijke resultaten.

Erg handig bij Samsung is de gezichtsherkenning. Je zet je voor de televisie, en met het commando "Hi TV, Log In" herkent de televisie wie er zit. De televisie laadt daarna automatisch de favoriete instellingen van die persoon.  
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business