Nieuws

Europa neemt Samsung onder de loep

De Europese Commissie is een formeel onderzoek gestart naar enkele rechtszaken rond patentschending die Samsung aanspande tegen Apple.

De concurrentiewaakhond van de Europese Commissie verdenkt Samsung ervan zijn concurrenten, waaronder Apple, geen licenties te gunnen op octrooien rond standaardtechnologieën die fundamenteel zijn voor mobiel telefoon- en dataverkeer. Dat meldt de Commissie in een persbericht.

Bewijzen verzameld
In november 2011 opende de Europese Commissie al een onderzoek naar Samsung en zijn rechtszaken. Ze meent nu genoeg reden te hebben om er een formeel onderzoek van te maken met een hoge prioriteit.

[related_article id=”158256″]

Samsung begon in september in Nederland vier kort gedingen. Het beschuldigde de Amerikanen ervan enkele van zijn octrooien op 3G-technologie te schenden met de iPhone en de 3G-versie van de iPad. De Zuid-Koreanen vroegen de rechter in De Haag vergeefs om een import-, handels- en verkoopverbod.

FRAND-voorwaarden
De rechter besloot daar niet op in te gaan omdat Samsung in april 2011 niet met Apple wilde onderhandelen over de prijs van een licentie op het hele 3G-octrooienpakket. De rechter meende dat het bedrag dat Samsung vroeg zo hoog was dat er van goodwill van de Zuid-Koreanen geen sprake was.

Toch heeft Samsung zichzelf daartoe verplicht met de ondertekening van de FRAND-voorwaarden in 1998, toen er van Apples mobiele plannen nog helemaal geen sprake was. De octrooien die Samsung aanhaalde zijn zo breed dat ze als standaardessentieel worden beschouwd en daarom beschermd zijn tegen misbruik in de FRAND-voorwaarden (fair, reasonable, and non-discriminatory).

Verkoopverbod eisen is concurrentievervalsing
De FRAND-voorwaarden schrijven voor dat Samsung geen monopolie mag bewerkstelligen, eerlijke prijzen moet hanteren voor concurrenten die een licentie willen nemen en dat elke concurrent gelijk behandeld moet worden. Ook het eisen van een verkoopverbod zou de voorwaarden schenden. De Europese Commissie gaat de zaak nu grondig onderzoeken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business