Nieuws

Nieuwe kogel leidt zichzelf naar doel

Een nieuwe kogel van het Amerikaanse leger kan zijn eigen doel zoeken. Het projectiel navigeert zelf en kan zijn doel van meer dan anderhalve kilometer raken.

De kogel werd ontwikkeld door ingenieurs van Sandia National Laboratories in Washington DC. Ze testten een prototype van de kogel en slaagden erin doelen te raken die tweeduizend meter verder stonden. De onderzoekers bevestigden een ledlampje aan de kogel, zodat ze het pad van het projectiel konden volgen.

Volg de laser
Iedere zelfnavigerende kogel is zo’n tien centimeter lang. Om je doel te raken schijn je met een laserstraal op je doelwit; de optische sensors in de punt van de kogel kunnen de laserstraal opmerken en ernaartoe navigeren dankzij kleine vinnen op de romp. De kogel kan zichzelf dertig keer per seconde corrigeren, en dat terwijl hij meer dan twee keer sneller vliegt dan het geluid.

Voor deze ontdekking moesten de ingenieurs het vertrouwde ontwerp van een kogel overboord gooien. De standaardkogel heeft groeven, zodat de kogel zou draaien en recht zou vliegen tijdens de vlucht. De zelfgeleidende kogel heeft dat niet, omdat hij zichzelf moet kunnen corrigeren en een bocht moet kunnen maken. In de plaats daarvan gebruikt men kleine vinnen, zoals bij een dartspijltje.

Het hoeft niet gezegd dat missers niet meer vaak zullen voorkomen. Zelfs de beste schutters kunnen een doel dat op 800 meter staat met 9 meter missen. De nieuwe kogel zou tot op 20 centimeter van het doel kunnen navigeren.

Wereldrecord
Ook het wereldrecord scherpschieten wordt misschien nutteloos. Dat staat nu op naam van de Britse sluipschutter korporaal Craig Harrison. Hij schoot twee Taliban-medewerkers neer op anderhalve mijl afstand, zo’n tweeënhalve kilometer.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business