Nieuws

Vijf verboden Apple-apps

Deze vijf apps werden de voorbije maanden door Apple in alle stilte uit de App Store verwijderd.

Op het moment van schrijven zijn via Apples App Store twintig miljard apps gedownload. Dat zijn er gemiddeld drie per bewoner van deze planeet. Een verbluffend aantal en naar mijn mening een van de bevestigingen dat we in het post-pc-tijdperk zijn aanbeland.

Mijn aandacht ging onlangs ook naar de apps die niet waren gedownload. Om de heel eenvoudige reden dat ze door Apple verboden zijn. De fabrikant hanteert een vrij strenge censuur, maar zet anderzijds voor de app-ontwikkelaars wel de deur open voor het vergaren van allerlei persoonlijke data.

[related_article id=”158256″]

Maar goed, de verboden apps dus. Het moeten niet altijd verboden boeken zijn. Sommige worden als gevaarlijk aangezien, voor andere gaat het eerder om een gebrek aan humor. Deze vijf apps werden de voorbije maanden door Apple in alle stilte uit de App Store verwijderd.

1) Neprijbewijzen
Deze app was al twee jaar in de officiële App Store te vinden. Je kon er een vals rijbewijs mee aanmaken. Natuurlijk zou je jezelf met zo"n nepbewijs nergens kunnen identificeren. Toen senator Bob Casey Apple aanmaande om de app te laten verwijderen, was het feest voorbij.

2) Drinken
Amerikaanse senatoren aarzelden ook niet om de populaire app Buzzed af te schieten. Deze liet bestuurders weten waar de politie op dat moment op alcohol controleert. Uiteindelijk ging Apple overstag en werden de officiële voorwaarden van de applicatiewinkel aangepast om te voorkomen dat dergelijke nog zouden opduiken.

3) Snuiven
De iSnort-app voorzag in enkel witte pixellijntjes die je als iPhone-gebruiker kon ‘opsnuiven’. Allemaal virtueel natuurlijk, al kwam er nogal wat protest van antidrugsverenigingen, waarop ook deze app het kon vergeten. De gratis Roll Your Own app, die je leert hoe je een joint moet rollen, kan echter wel door de beugel.

4) Straling meten
Wie bang is voor de gevolgen van de straling van smartphones, gebruikte wel eens de Tawkon. Die bevatte een meter in de app die aanduidde hoeveel straling je iPhone afgeeft. Er werden tips gegeven om de blootstelling te minimaliseren. Volgens de makers van Tawkon blokte wijlen Steve Jobs himself de app uit de Apple-winkel wegens “oninteressant”.

5) Lachen met Apple
Phone Story was een spelletje waarin de speler Afrikaanse mijnwerkers moest aansturen om mineralen te vinden die gebruikt konden worden bij de fabricage van bijvoorbeeld iPhones. De app overleefde het maar enkele uren. "Het is maar om te lachen", opperden de makers. Maar bij Apple dachten ze daar anders over.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business