Nieuws

Rara

De Britse dienst Rara wil anders zijn dan de rest. Niet door het aanbod, want dat lijkt erg hard op dat van de concurrentie, maar wel door zijn insteek. Volgens de oprichters zijn andere streamingmuziekdiensten te sterk gericht op zware muziekfans of computergebruikers, en missen gewone consumenten de boot.

Hun antwoord is een naar eigen zeggen erg eenvoudige website die na veel onderzoek volledig op de maat van Jan Modaal werd gemaakt. Daarnaast legt Rara zich op afspeellijsten die worden samengesteld door grote namen. De eerste die zich voor die job opgaf, is Imogen Heap, de hoogstemmige Engelse singer-songwriter.

Radiostations
Afspeellijsten staan heel erg centraal bij Rara.com. Je kunt zelf op zoek gaan naar artiesten en volledige albums beluisteren, maar de nadruk ligt toch sterk op radiostations. Die zijn op verschilende manieren onderverdeeld. Zo zijn er stations die passen bij stemmingen, waaronder bijzondere humeurbuien zoals ‘Basic Instinct’ en ‘Sterren kijken’.

Die laatste playlist is trouwens de moeite waard en bevat werk van artiesten als M83, Fever Ray en Brian Eno. Ook interessant is Rara Radar, een collectie van nieuwe releases die je in contact brengt met nieuwe namen in de muziekwereld. Bij stations op basis van een artiest valt op dat de selectie vaak repetitief is.

Je krijgt dus geen wijde programmering, maar eerder een zestal artiesten die meerdere liedjes leveren. Smaken verschillen, maar wij hebben toch liever wat meer afwisseling. Het totaalaanbod van Rara is met tien miljoen tracks kleiner dan bij Simfy, Spotify en Deezer. Er is vooral merkbaar minder lokaal werk.

Gebruiksvriendelijkheid?
Tot slot is de geboden kwaliteit ook lager dan bij anderen: eAAC+-bestanden van 48 tot 72 Kbit/s. Weliswaar klinkt dat nog altijd beter dan mp3’s met dezelfde bitrate, maar het is zeker niet vergelijkbaar met mp3’s van 320 Kbit/s. Of de Rara.com-website nu echt zo massavriendelijk is, durven we overigens te betwijfelen.

Tien op tien voor schreeuwerigheid, dat wel, maar qua gebruiksvriendelijkheid lijkt Rara.com niet beter (of slechter) dan de concurrentie. Ook de Rara-app is zeer, tja, kleurrijk. Gelukkig staat dat het gebruik niet in de weg. Voorlopig is de app er enkel voor Android, maar binnenkort komt er ook een versie voor de iPhone.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business