Nieuws

Google kan weinig doen aan Iran-censuur

De vraag van een Iraniër over geblokkeerde Google-diensten maakte Eric Schmidt even ongemakkelijk. Zijn bedrijf blokkeert zelf diensten, maar kan daar niets aan doen.

Schmidt zei in zijn uiteenzetting op het Mobile World Congress dat er veertig landen diensten van Google blokkeren, ten opzichte van vier landen tien jaar geleden. “Zelfs in de VS hebben we recent regulatorische zaken gezien [waarmee hij verwijst naar censuurwetten SOPA en PIPA, red.], maar ik denk dat ze gaan falen. Internet is als water, het sijpelt er gewoon door.”

Na de speech volgde een vragensessie waarbij een Iraanse aanwezige aan Schmidt vroeg waarom het bedrijf het downloaden van Chrome en andere Google-producten zelf tegenhoudt in Iran. Schmidt bevestigt dat het bedrijf dit doet om juridische redenen. Het bedrijf mag onder de Amerikaanse wetgeving met andere woorden niets aan Iran leveren.

[related_article id=”158901″]

Schmidt toonde tijdens de vragensessie wel zijn begrip voor de situatie maar zei, in overleg met de Google-advocaat in de zaal, dat zijn bedrijf de wetgeving niet zomaar kan breken. “Er is geen breedband in de gevangenis”, klinkt het.

De ironie van de zaak is dat Google jaarlijks enkele miljoenen dollars uitgeeft aan lobbywerk in de Amerikaanse en Europese politiek. Maar sancties tegen Iran aanvechten is zelfs voor hen een brug te ver.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business