Nieuws

Review: SSX

Snowboarders die realisme zoeken, blijven op hun honger zitten. SSX zoekt en vindt een goede balans tussen duizelingwekkend stuntwerk, uitdagingen naar ieders vermogen en puur vermaak.

Ook voor beginners

De ‘9 Deadly Descents’, oftewel de ‘9 Dodelijke Afdalingen’, is waar het allemaal om draait in deze nieuwste aflevering van de vaak bekroonde reeks extreme snowboardgames. Een organisatie, opgericht door een groepje succesvolle extreme sporters, stak de koppen en bankrekening bij elkaar en heeft het grootste extreme sportevenement ooit in de steigers staan. Een evenement dat zich tegen de verraderlijke flanken van ’s werelds bekendste en beruchtste bergketens zal afspelen. De deelnemers hebben zich stuk voor stuk al bewezen als de beste snowboarders van de planeet, maar zelfs voor hen wordt dit de grootste uitdaging van hun leven. En misschien wel de allerlaatste…

Uiteraard ben jij een van die supergetalenteerde waaghalzen die zijn of haar naam in de sneeuw, het ijs en de geschiedenisboeken zal kerven. Je mag echter nog zo’n geweldige atleet zijn op de echte pistes en/of jezelf naar de top van de wereldranglijsten hebben gespeeld in andere snowboardgames, SSX belooft een unieke ervaring voor beginners, gevorderden en experts. Dat heeft een en ander te maken met het feit dat deze reeks altijd meer is geweest dan een louter snowboardgame. Het is een racegame, een stuntgame en een exploratiegame in een totaalpakket. Je kunt de intensiteit opdrijven tot je uiteindelijk buiten adem en met klamme handjes over de finish glijdt, of op je eigen tempo ontspannen genieten van het uitzicht en het geluid van je board op de sneeuw onder je.

Race, stunt en vertel het na

SSX is dus een game voor ieder type speler en voor elke stemming, maar in de hoofdmodus draait het allemaal om die levensgevaarlijke afdalingen die de winnaar zal vereeuwigen. Dankzij de ruimtevaartorganisatie NASA waren de makers van SSX in staat om de negen grootste bergketens ter wereld met een bijna fotorealistische getrouwheid naar de game te vertalen. Elke bergketen telt verschillende toppen en elke top heeft meerdere punten waar je jezelf door een helikopter kunt laten droppen om aan je run te beginnen. Zo hoog in de bergen vind je geen netjes afgebakende pistes. Je krijgt dan ook vaak behoorlijk wat vrijheid in de route die je kiest.

[related_article id=”160734″]

Om zo’n bergketen op je naam te zetten, volstaat het niet om de snelste te zijn. Dat wil niet zeggen dat er niet geracet zal moeten worden. Integendeel! En de concurrentie is sterk en niet altijd even sportief. Een bijna even belangrijke discipline is het stuntwerk. Ook aan schansen en netjes uitgebouwde stuntparken ontbreekt het daar op die onherbergzame flanken. Een ervaren snowboarder leest echter zijn omgeving en ontdekt daarin meer dan voldoende stuntmogelijkheden. Een strakgespannen kabel is ideaal om over te grinden en een steile, schuin oplopende rotswand is de perfecte afzet voor een waanzinnige sprong. In tegenstelling tot de vorige SSX-games wordt er bij die nog steeds spectaculaire luchtballetten nu ook rekening gehouden met de snelheid en de hoek waaronder je de begane grond verlaat. Samen met de realistisch ogende omgeving geeft dat de beleving een verregaande authenticiteit zonder de moeilijkheidsgraad op te drijven. Dat betekent geen complexe knoppencombinaties en geen verkrampte vingers.

Overleven

Tenslotte, en misschien wel nog belangrijker dan de races of stunts, zijn de afdalingen waar het SSX-event dat woordje ‘dodelijk’ in zijn subtitel aan dankt. Hier telt de eerste plek of de hoogste score niet. Hier volstaat het eenvoudigweg overleven van de afdaling, al is ‘eenvoudigweg’ daarbij misschien een ongepaste woordkeuze. Elk van de negen bergenketens brengt daarbij zijn eigen unieke uitdaging. Zo vries je dood wanneer je in Antarctica niet regelmatig uit de schaduw kunt raken. Zo word je op Mount Denali in Alaska op de hielen gezeten door lawines. Zo vereisen de gigantische afgronden in Patagonië dat je vaak beroep zult moeten doen op je wingsuit om ze half zwevend, half duikend te overbruggen. Op de verraderlijke Kilimanjaro zul je grotendeels door ondergrondse kloven afdalen. In de Himalaya zul je het juiste evenwicht tussen risico en snelheid moeten vinden voor je door je zuurstofvoorraad heen zit. En zo brengt elk van de bergketens zijn eigen, mogelijk fatale uitdaging naar SSX.

Maar er is meer. Wie eindelijk het 9 Deadly Descents-event op zijn of haar naam heeft staan, of tussendoor even aan die wereldomspannende competitie wil ontsnappen, vindt in SSX meer dan genoeg afleiding. Met een keur aan losstaande race-, stunt- en survivaluitdagingen is er altijd wel wat te doen op het sneeuw en ijs van de ontelbare bergflanken. Laat je prestaties online opslaan en tracht de tijden en/of scores van je vrienden te verbeteren. Neem deel aan één van de vele korte of langere, in real-time bestreden events. Verdien beter materiaal dat je mee kunt nemen naar volgende offline en online multiplayerafdalingen. Of kies je favoriete bergtop uit, bepaal zelf je route en glijd op je eigen tempo naar het eindpunt toe. En doe dat op een soundtrack die de legendarische traditie van de SSX-reeks weer alle eer aandoet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business