Windows 8 start vanaf een USB-stick

Op CeBit heeft Microsoft een demo van Windows 8 gegeven. De demo toont hoe een volledig systeem vanaf een usb-stick opstart.

Het was operationeel directeur Kevin Turner die Windows 8 andermaal uit de doeken deed, maar vooral de demo van marketingman Erwin Visser viel op. Hij toonde Windows to go, een usb-stick die je in eender welke windows 7 (of 8) computer steekt waarmee het toestel herstart alsof het plots je eigen Windows 8-omgeving is.

Tijdens de demo steekt Visser zijn stick in een HP-laptop op Windows 7. Wat er in praktijk gebeurt, is dat de harde schijf in de laptop zichzelf uitlogt en de usb-stick daarna de hardware van de laptop gebruikt. Eens het systeem is opgestart, krijg je een totaal ander besturingsysteem te zien, volledig geladen met de instellingen en logins die de gebruiker wil.

Wel raadt Visser aan om bij Windows to go steevast een wachtwoord te gebruiken. Wie een onbeveiligde stick kwijtraakt loopt immers een groot risico.

De mogelijkheden voor de functie zijn breed. “Denk maar aan mensen die in je bedrijf komen en een pc nodig hebben. Of werknemers die hun eigen toestel willen meenemen. Ook wanneer je pc wordt gestolen of verloren raakt, dan is dit een geweldige oplossing.”

Storing
Wat de demo extra interessant maakt, is wat er gebeurt wanneer de usb-stick onverwacht wordt uitgetrokken. Visser laat een filmpje spelen en trekt de stick los. Het beeld bevriest onmiddellijk, maar het systeem crasht niet.

“Wanneer je de stick uittrekt, dan bevriest alles en heb je zestig seconden om hem weer in te steken en alles normaal te laten werken.” De Microsoftman voegt de daad bij het woord en inderdaad: het filmpje speelt zonder problemen verder.

Wie snel vertrekt of met gevoelige informatie werkt, hoeft evenmin bang te zijn. “Als de stick na zestig seconden niet wordt teruggeplaatst, sluit het systeem zichzelf af en blijven er geen sporen van je usb-stick achter op je pc.”

Helemaal naadloos werkt de functie wel nog niet. Zo zagen we vanmorgen een feilloze demo in de conferentiezaak, maar toen we diezelfde demo later tijdens de Microsoft-persconferentie zagen, bleek het beeld niet meer automatisch te starten.

Om Windows to go te maken heb je wel een usb-stick nodig van minstens 32 gigabyte, al werkt een externe harde schijf ook. Daarnaast moet je al over Windows 8 beschikken om je eigen versie te kunnen aanmaken.

besturingssysteemcebitconsumer previewdemonieuwssoftwareturnerusb-stickvisserwindows 8windows to go

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen