Nieuws

Begin zelf een fotowebsite

Wellicht heb je bij een internetprovider nog wat webruimte, of wil je investeren in een eigen domein met bijhorende site. Bij een hostingbedrijf als One.com kun je al vanaf 40 euro per jaar vooruit. Een verleidelijke optie, al is het wel oppassen geblazen, want een eigen site impliceert ook dat je zelf de mouwen opstroopt.

Het meeste werk heb je als je een site helemaal zelf wil bouwen. Vergeet niet dat je dan niet alleen iets moet construeren, maar ook bij het toevoegen van nieuwe beelden telkens aan de site moet sleutelen. Een betere optie is een kant-en-klare oplossing die je naar smaak kan aanpassen.

Een populaire optie is Wordpress, een blogplatform dat relatief gemakkelijk te installeren is. Je moet weten wat een ftp-programma is en hier en daar wat bestandjes aanpassen om het allemaal draaiende te krijgen. De grote kracht van Wordpress zijn de vele thema’s (gratis en betaald) en de uitbreidingsmogelijkheden.

Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit allerhande slideshows. Het installeren van deze extra’s is trouwens een kwestie van een paar klikken. Kortom, met wat geduld en opzoekwerk in Google kan je een mooie site bouwen waarop je je foto’s kunt presenteren hoe jij dat wil. Wees je er wel van bewust dat Wordpress draait rond posts.

Zo’n artikel kan natuurlijk vooral foto’s bevatten of zelfs fotogalerijen en slideshows. Maar je zal die toch altijd in een artikel moeten stoppen. Met andere woorden, het toevoegen van beelden is wat complexer. Zeker als je er veel wil tonen ben je even zoet. De snelheid van het uploaden en de site zelf is overigens heel erg afhankelijk van de kwaliteit van de webruimteaanbieder.

Conclusie
Het mag duidelijk zijn: welke oplossing je kiest, hangt sterk af van wat je met je beelden wil doen. Zie bovenstaande diensten dan ook niet als concurrenten, maar als complementaire fotodiensten. Je kunt bijvoorbeeld een eigen Wordpress-site maken, maar je foto’s op Flickr plaatsen, om ze dan via een Flickr-speler op je eigen site te tonen.

Dat klinkt misschien complex, maar vaak komt het gewoon neer op wat code van de ene website kopiëren en in een andere plakken. Wie weinig tijd heeft, kiest misschien beter voor een Tumblr– of Flickr-account. Wil je vooral fotobestanden doorsturen in plaats van delen, dan doe je dat het best met een site als WeTransfer.

Het werkt heel eenvoudig: zonder registreren kan je tot 2 GB uploaden naar een server. Je geeft de mailadressen van de ontvangers in, waarna ze een downloadlink krijgen. Deze blijft twee weken geldig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business