Nieuws

Overheid bekijkt loon Belcacomtopman

De overheid onderzoekt de loonkloof in overheidsbedrijven. De studie was al besteld, maar wint aan relevantie nu details over het loon van Belgacomtopman Didier Bellens bekend raakten.

Dit weekend schreef De Standaard dat Belgacombaas Didier Bellens in 2011 een loon van 2,6 miljoen euro opstreek. Omdat Belgacom minder winst maakte dan in 2010, was de bonus dat jaar wel wat lager. Maar dat verlies werd gecompenseerd door het optrekken van Bellens’ basisloon. Daardoor verdiende hij in 2011 even veel als in 2010.

Volgens de vakbonden is het loon van de grote baas bij Belgacom veel te hoog: meer dan negentig keer wat de persoon met het laagste loon verdient. De vakbond vindt dat het twintig- of dertigvoud moet volstaan.

Kritiek vanuit regering
Didier Bellens heeft altijd al een hand boven het hoofd gehad van de PS. Maar Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette -zelf ook PS’er- trekt die lijn niet door. Hij heeft al een hele tijd geleden een studie besteld om de loonkloof in overheidsbedrijven te onderzoeken. In mei zullen de resultaten bekend worden. De studie onderzoekt trouwens niet alleen Belgacom, maar ook nog Bpost en NMBS.

Magnette heeft ook de steun van Open VLD. Voorzitter Alexander de Croo laat zich in De Morgen ontvallen dat hij er niets op tegen heeft dat de overheidslonen aan banden worden gelegd: “De overheid is aandeelhouder en kan dus regels opleggen.”

Als het loon van Didier Bellens naar omlaag gaat, zou dat niet de eerste keer zijn. In 2007 verdiende hij nog 3,6 miljoen euro, maar bij de verlenging van zijn contract moest hij al een eerste keer inleveren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business