Nieuws

Amazon koopt slimme robots

Amazon maakt zijn grootste aankoop sinds 2009: voor 775 miljoen dollar koopt het Kiva Systems over, een bedrijf dat intelligente magazijnrobots maakt.

Amazon wil meer producten, of toch een grotere variëteit aan producten, sneller bij zijn klanten krijgen. De overname van een slimmerobotfabrikant is daarom allesbehalve een slechte zet.

Schaalbaarheid
“Het is een interne infrastructurele beslissing; die vindt plaats op een moment dat het aantal werknemers bij Amazon sterker stijgt dan zijn inkomsten”, zegt Colin Gillis, analist bij het New Yorkse BGC Partners, in een interview. “Amazons visie en droom is een duur en manueel proces. Ze ondernemen nu stappen om de problemen van schaalbaarheid aan te pakken.”

Kiva kan daar prima bij helpen. “Amazon profiteer al geruime tijd van de voordelen van automatisatie”, zegt Dave Clark, Amazons vicepresident van global customer fulfillment. “Kiva’s technologie verbetert de productiviteit door de producten meteen naar de juiste werknemer te brengen.”

De Kivarobots zijn een opmerkelijk staaltje technologie. De oranje robots rijden geheel autonoom door het magazijn terwijl ze goederen vervoeren. Ze ‘weten’ waar ze zijn in het magazijn. Ze weten ook waar andere robots zijn, en moeten zich dus netjes aan ‘verkeersregels’ houden.

Magazijnautomatisatie
Elke robot heeft een camera die naar de grond gericht is. Door barcodestickers op de vloer te lezen kunnen ze probleemloos het magazijn doorkruisen. “Bovendien delen ze constant sensorinformatie, zodat ze zich na een tijdje aanpassen aan de nuances van een bepaald magazijn”, zegt de commentaarstem in het filmpje hieronder.

Dit is Amazons grootste overname sinds het Zappos.com, de schoenwinkelwebsite, in 2009 overnam. Het bedrijf verwierf eerder ook een aandeel van 31% in LivingSocial.com, de tweede grootste dagelijkseaanbiedingwebsite na Groupon.

“Het is interessant dat ze dit niet licenseren”, zegt Gillis. “Het zou het voordeel voor concurrenten compleet verwijderen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business