Nieuws

Pinterest weert promotie anoxeria

Het explosief groeiende Pinterest past zijn gebruiksvoorwaarden aan en heeft daarin geen plaats meer voor plaatjes die eetstoornissen of zelfverminking promoten.

Het pasgeboren sociale netwerk rondom het delen van afbeeldingen is de 12 miljoen gebruikers inmiddels gepasseerd en kondigde afgelopen vrijdag aan dat het de spelregels zal veranderen. Zo wordt duidelijk hoe Pinterest geld verdient met bijdragen, hoe het omgaat met beschermde werken en welke afbeeldingen het niet meer zal tolereren op zijn ‘prikborden.’

“We hebben ons Aanvaardbare Gebruiksbeleid geüpdatet en we zullen geen pins toestaan die expliciet automutilatie of zelfdestructief gedrag aanmoedigen”, verklaarde het Pinterest-team specifiek op zijn blog.

Daarmee lijkt Pinterest dezelfde kant op te gaan als andere populaire sociale netwerken die te stellen hebben gehad met gebruikers die actief de pro-ana levensstijl verheerlijken. Het gaat hierbij om de promotie van eetstoornissen, zelfverminking en in sommige gevallen zelfdoding.

De aankondiging heeft deels te maken met een recente koerswijziging van het concurrerende Tumblr. Dit beeldblogplatform blinkt uit in toegewijde blogs waar uiterst specifieke onderwerpen een glansrol hebben. Zo werd tot voor kort Ugly Belgian Houses om de paar dagen bijgewerkt en gebruiken cartoonisten de site om hun publiek op dagelijkse basis van een portie humor te voorzien.

Tumblr is in de afgelopen jaren echter ook uitgegroeid tot een populaire uitlaatklep voor pro-ana’s en maakte daarom eind februari formeel bekend dat het die praktijken niet meer zal tolereren. De bannelingen moesten op zoek naar een nieuw thuis en hebben dat gevonden in Pinterest, een sociaal netwerk dat sinds het begin erg vooral in trek is bij vrouwelijke surfers.

Ook leden van netwerksites zelf laten zich niet ongeroerd. Anti-anorexiagroepen op Facebook jagen actief op hun tegenpolen en ook op Twitter kunnen voorstanders van dit soort onderwerpen op weinig genade rekenen.

Toch, beargumenteren de auteurs van het boek “The Medicalization of Cyberspace”, is het geen goed idee om de pro-ana gemeenschap zonder pardon te weren.

“Terwijl we niet de wens hebben om eetstoornissen aan te moedigen, moeten we voorzichtig zijn  om pro-ana sites uitsluitend als gevaarlijk te behandelen. De oproep tot de verwijdering van pro-ana plaatsen op Facebook zal zulke gemeenschappen alleen verder aan het zicht onttrekken”, zeggen Andy Miah en Emma Rich.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business