Nieuws

Apple trakteert concurrentie op nano-simkaart

Apple wil mogelijk zijn concurrenten gratis licenties verschaffen op patenten voor de nano-simkaart die het tot standaard wil maken.

Eind deze week komt in Zuid-Frankrijk het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) samen om zich te buigen over twee ontwerpen voor een nieuwe compactere standaard die op termijn de micro-simstandaard moet opvolgen. De kaartjes moeten fabrikanten meer flexibiliteit bieden bij het ontwerpen van smartphones.

Apple maakt meeste kans
Volgens The Financial Times maakt Apples ontwerp de meeste kans dankzij de steun van de meeste Europese operatoren. Het andere kamp, bestaande uit Motorola, RIM en Nokia, was aanvankelijk niet opgezet met het voorstel van Apple.

[related_article id=”158256″]

Apples ontwerp voor de nano-simkaart vereist de aanwezigheid van een omhulsels zoals de simkaart-sleuf in de iPhone en iPad. Dit zou betekenen dat andere fabrikanten hun telefoons opnieuw moeten ontwerpen. Het voorstel van de tegenstanders zou makkelijker te integreren zijn. Zij zijn ook bang dat de iPhone-maker zijn patenten zal aanwenden om licentiegeld te vragen voor de nano-simstandaard.

Gratis licenties
Dat tweede argument zou nu ontkracht zijn, meldt patentdeskundige Florian Mueller, door een slimme zet van Apple. Mueller kreeg uit betrouwbare bron een aan ETSI gerichte brief in handen, waarin Apple belooft dat de concurrentie royalty-vrije licenties krijgt voor patenten die essentieel zijn voor het ontwerp.

Als Nokia, Motorola en RIM niet dezelfde goede wil tonen, stijgt de kans dat ETSI Apples zijde kiest. Dat betekent echter niet dat we volgend jaar met smartphones met een nano-sim zullen rondlopen. Er zat liefst zeven jaar tussen de goedkeuring van de micro-simstandaard in 2003 en de eerste implementatie (in de eerste iPad en later de iPhone 4). 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business