Europa criminaliseert hacken

Cyberaanvallen moeten bestraft kunnen worden met een gevangenisstraf van minimum twee jaar. Dat is het doel van een Europees wetsvoorstel.

Een Europese parlementscommissie maakte dinsdag de weg vrij voor het voorstel. Aanvallen tegen een website, netwerk of database en pogingen om data te verstoren of illegaal te onderscheppen moeten bestraft worden. Het gebruik van botnets en diefstal of verlies van financiële gegevens zijn verzwarende omstandigheden.

De strafmaat voor hacken komt in het voorstel op twee jaar cel. Het voorstel wordt ook gesteund door het burgerrechtencomité van het Europees Parlement.

Harmonisering
Het is niet zo dat het inbreken op computers of netwerken momenteel niet strafbaar is in Europese landen. Wel varieert de wetgeving van land tot land. Dat maakt het opsporen en bestraffen van hackers soms moeilijk.

Het doel is om de wetgeving rond hacking te harmoniseren voor de hele Europese Unie. Onder het voorstel worden ook tools om cyberaanvallen uit te voeren gecriminaliseerd.

De volgende stap richting goedkeuring is een debat over het wetsvoorstel in het Europees Parlement en de Europese Raad. Tegen de zomer kan er al een akkoord zijn over de nieuwe regels.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business