Nieuws

Laad je elektronica op met spaghetti

De overschotjes van je verder overheerlijke diner hoef je niet langer weg te gooien: je kunt ze gebruiken om je iPad of andere elektronische toestellen mee op te laden.

De zogenaamde MuckBusters toveren je afval om in energie. In deze containers kun je je spaghetti, aardappelen en rauwe bloedworst kwijt, en na wat technische verwerking komt er elektriciteit weer uit. Volgens de eerste cijfers heb je ‘amper’ een halve ton voedsel nodig om 150 computers van stroom te voorzien.

Organische vertering
Maar hoe gebeurt die omzetting, vraag je je af. Je schuift je eten in de ene kant van de container, waarna het verteerd wordt door bacteriën. Net zoals bij de mens komt er wat gas vrij tijdens de vertering. Dat gas wordt gefilterd, en een methaanstroom wordt naar een krachtsysteem gestuurd. En hop, je eten werd zonet omgetoverd tot energie.

Het Britse bedrijf SeaB werd door de Technology Strategy Board uitgeroepen tot een van de zestien beste schonetechnologiebedrijven van het Verenigd Koninkrijk. De bedrijven bevonden zich deze week in San Francisco voor het Clean Tech Forum.

Nieuwe energiebron
De mensen van SeaB waren echter zo slim om hun koffer met lokale feiten mee te brengen. Wist je bijvoorbeeld dat voedsel de grootste afvalbron is in Californië (15,5%)? Zo’n zes miljoen ton voedsel wordt jaarlijks verspild door Californiërs. En als de MuckBuster-containers dat afval kunnen bemachtigen, voorzien ze 22.000 gezinnen een jaar van stroom.

Er is maar één container van twaalf meter nodig om een halve ton voedsel te verwerken. En volgens Sandra Sassow, topvrouw van SeaB, is de geurhinder niet erger dan bij een gewone afvalcontainer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business