Nieuws

Maffia speelt nauwelijks rol in cybercriminaliteit

Het overgrote deel van cybercriminaliteit vindt gecoördineerd plaats, maar ouderwetse misdadigers spelen in de meeste gevallen nauwelijks een rol.

Consultancybureau Detica beweert dit nadat het de criminoloog Mike McGuire zo’n 500 Britse strafzaken liet inkijken, waarbij hij zo’n 7.000 aanvullende documenten als ondersteuning gebruikte. Uit zijn rapport Organised Crime in the Digital Age komt naar voren dat iets minder dan de helft van de misdaden wordt gepleegd door grotere bendes van 35 man of meer.

“We wilden af van de aanname dat het ofwel anderhalve man en een paardenkop in een slaapkamer zijn die malware de wereld oversturen, ofwel de maffia”, zegt McGuire tegen onze collega’s van ZDNet UK.

Want terwijl tachtig procent van de elektronische misdaad het werk is van georganiseerde bendes, nemen ‘ouderwetse’ misdadigers van de straat, of maffiosi, maar 5 procent van deze criminaliteit voor hun rekening. “Er is geen overweldigend bewijs voor de maffia die het internet overneemt”, zegt McGuire.

Het rapport onderscheidt zes verschillende soorten organisatietypes, waaronder ‘hiërarchieën’ en ‘zwermen.’ In het laatste geval gaat het om groepen die eenzelfde structuur vertonen als het hackerscollectief Anonymous. Dit zijn gedecentraliseerde groepen die zonder aansturing spontaan in actie kunnen schieten.  McGuire schaart maffiosi en regeringen die zich bezighouden met hacken onder de noemer ‘hiërarchieën.’

Het overgrote deel van de georganiseerde cybercriminaliteit is toe te schrijven aan een andere categorie: de zogenoemde hybride- of hub-groepen. Terwijl hybride groepen geen echte centrale leiding hebben en hubs wel werken met enkele kopstukken die commando’s geven, hebben beide gemeen dat ze kleiner in aantal zijn. Ze concentreren zich bovendien op specifieke activiteiten, zoals de productie van valse creditcards op basis van gestolen persoonsgegevens.

Met medewerking van Tom Espiner, ZDNet.co.uk
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business