Nieuws

BlueStacks: Geen vervanger voor je Android-foon

Voordelen
Touchscreenbediening goed overgezet naar Windows
Meeste apps/games draaien
Synchronisatie apps werkt soepel
Keuze uit verschillende app stores
Nadelen
Problemen met bepalen schermgrootte
Geen multitasking
Vertragingen
Herstarten bij aanpassen weergave
Hardnekkige problemen bij Google-diensten
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
BlueStacks is op zichzelf een geweldig idee: al je Android-apps binnenin Windows draaien en dat in volledig scherm. Maar in de praktijk vertoont deze emulator teveel mankementen om echt aan te raden.

BlueStacks, een emulator voor Android-apps in Windows, maakt furore. Uit onze test blijkt de software echter een leuke gimmick, die nog niet goed genoeg werkt om je Android-foon te vervangen.

Het idee om al je Android-apps op volledig scherm te spelen in een Windows-omgeving is verleidelijk. Toen het startende bedrijf BlueStacks dus op de proppen kwam met een emulator die het Android-platform nabootste op de pc, was de belangstelling enorm. Vorig jaar werd de alphaversie ruim een miljoen keer gedownload en bij de introductie van de door ons geteste bètaversie stonden de downloadservers te roken.

Installatie
Voor de installatie van BlueStacks haal je een klein programma naar je harde schijf, waarna een applicatie van zo’n honderd MB wordt geïnstalleerd. BlueStacks maakt netjes een Windows 7-bibliotheek aan voor je Android-apps en de installatie verloopt soepel.

In deze nieuwe bèta van BlueStacks is een optie toegevoegd om je Android-toestel rechtstreeks aan de software te koppelen, zodat je al je apps in een klap kunt synchroniseren binnenin Windows. Op onze eerste test-pc ging dit proces flink mis: voortdurend kregen we te horen dat er geen internetverbinding was, terwijl er toch niets mis was. Op een tweede pc ondervonden we geen problemen.


Als je je toestel wilt koppelen aan BlueStacks moet je een ietwat omslachtige procedure doorlopen. Je moet eerst zowel je telefoonnummer als Google-login doorgeven, waarna je op je Android-foon een app moet installeren, die je ontsluit met een reeds ontvangen toegangscode.

Volgens de maker is het ook mogelijk om sms-jes te lezen op de desktop die je op je Android-toestel ontvangt, maar we konden deze functie nergens in de bèta terugvinden.


Android-kloon
De interface van BlueStacks probeert zoveel mogelijk die van Android na te bootsen, maar komt wat knullig over. Links in beeld vinden we een zoekbalk voor het vinden en installeren van apps, terwijl bovenin alle geïnstalleerde apps worden weergegeven. Onderin vind je een thuisknop en bediening voor menu’s en instellingen en via de karakteristieke schuifbalk bovenaan kun je met een sleepbeweging van de muis in beeld brengen.

Voordat we beginnen met synchroniseren van de apps op een Samsung Galaxy Note, proberen we eerst enkele Android-games rechtstreeks te downloaden uit Google Play. We ontdekken dat BlueStacks toegang biedt tot meerdere appstores, zoals Getjar en Amazon’s appwinkel, waarbij je zelf kunt kiezen waar je een app of game vandaan haalt.

Loginperikelen
Als we echter een spel uit Google Play willen halen, moeten we eerst een nieuw onderdeel installeren, BlueStacks herstarten en vervolgens onze Google-accountgegevens invoeren. Daarna verloopt de installatie zoals gewoonlijk, al zullen we verderop opnieuw problemen ondervinden met onze Google-account.


Bij het testen van aantal Android-apps en games zien we dat veruit het grootste gedeelte binnenin Windows draait . Alleen enkele apps die niet officieel uit een appwinkel afkomstig zijn, weigeren dienst. Tot onze verrassing opende de Yelo-app van Telenet zonder problemen, al konden we op het moment van schrijven niet testen of je er ook televisie mee kunt kijken.

BlueStacks heeft vreemd genoeg de meeste moeite met apps van de hand van Google. We komen bijvoorbeeld niet door de installatieprocedure van Google+ heen en krijgen vier afzonderlijke instanties van Google Maps op het thuisscherm. We moeten bovendien opnieuw onze Google-accountgegevens invoeren en vragen ons af in hoeverre dit project is goedgekeurd door de zoekmachine uit Mountain View. Echter, als je de juiste toestemmingen hebt verleend, zijn de Google-apps grotendeels bruikbaar.

Sloom
Omdat BlueStacks hardwareacceleratie belooft, bekeken we hoe goed de Android-speler omgaat met enkele grafisch geavanceerde spellen. De ontwikkelaars hebben de veegbewegingen die je normaal op touchscreens gebruikt, ondergebracht bij muis en toetsenbord en we vinden die bediening al met al toch wel geslaagd.

Zo konden we Angry Birds Space zonder problemen uitproberen en bood ook de bediening van het populaire Temple Run geen grote problemen. Tegelijkertijd merken we aanzienlijke vertragingen bij de meeste geteste spelletjes, die na verloop van tijd het spelplezier flink kunnen bederven.

 

Schermweergave
Er is nog een laatste struikelblok in BlueStacks dat geregeld problemen veroorzaakte. Bij het openen geeft de emulator apps niet automatisch horizontaal weer en schakelt vaak ook niet over naar volledige schermmodus. Daarbij moet je telkens in de instellingen duiken, de juiste weergave aanpassen en het programma herstarten. Verschillende apps kwamen alleen verticaal in beeld, maar omdat deze Android-apps ook niet in landschapsmodus werken op smartphones en tablets kan BlueStacks hier weinig aan doen.
 

Alles bij elkaar opgeteld heeft BlueStacks knap werk geleverd met deze Android-emulator, maar toch hebben we het gevoel dat het tekort komt om je smartphone/tablet over te brengen naar Windows.

Echt gratis?
Bovendien staat in de instellingen dat het programma ‘gratis tijdens de bèta’ is, wat ons doet vermoeden dat BlueStacks geld gaat vragen voor de software zodra die uit de testfase komt.

Uiteraard zou dit een handige manier zijn om Android-apps op een Windows 8-tablet te draaien, maar gezien het feit dat de apps zelfs op een krachtige Windows-pc al niet soepel draaien, hebben we weinig vertrouwen dat ze beter zullen presteren op een ARM-tablet.

Hoe leuk we het concept ook vinden: tenzij BlueStacks radicale verbeteringen doorvoert, zien we onszelf geen geld spenderen aan deze Android-emulator.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business