Nieuws

Verkoop e-books Harry Potter loopt storm

Na alle aandacht voor de boeken en films storten Harry Potter-fans zich ook massaal op de e-bookversie, ondanks opgeworpen obstakels.

De officiële verkoop van de digtale Harry Potter-boeken, die afgelopen vrijdag van start ging, heeft in een paar dagen tijd al zo’n 1,3 miljoen euro in het laatje gebracht. Dat zei de directeur Charlie Redmayne tijdens de gratis podcast The Naked Book. De website PaidContent maakte daar uit op dat in totaal al 164.000 e-books zijn verkocht.

De enorme belangstelling is opvallend gezien de obstakels die auteur J.K. Rowling had opgeworpen voor geïnteresseerde kopers. De schrijfster, die lange tijd tegenstander is geweest van e-books, had verordend dat de digitale Harry Potter-reeks alleen verkocht kon worden vanaf de nieuw gestarte site Pottermore.com.

De Engelstalige e-books worden DRM-vrij verkocht, maar eerst moeten lezers zich wel registreren voor een lidmaatschap. De site voegt daarnaast zogenoemde ‘sociale DRM’ toe, wat inhoudt dat de epub-boeken zijn uitgerust met een watermerk om te kunnen controleren of de boeken illegaal worden gekopieerd.

Ook webwinkeliers als Amazon en Barnes & Noble mochten de serie aanbieden, maar bij deze versies wordt dan weer wel DRM toegevoegd. Wie bovendien op het artikel klikt bij deze online winkels, wordt doorgeleid naar Pottermore.com en moet daar alsnog de registratie doorlopen. Apple weigert bovendien om de reeks aan te bieden, waardoor Apple-gebruikers niet via iBooks kunnen inslaan.

Volgens de Amsterdamse uitgeverij De Harmonie is een Nederlandstalige versie van de e-books in de maak, al is het nog niet bekend wanneer die beschikbaar komt. “Ook die versie zal direct vanaf Pottermore.com worden verkocht”, zegt een woordvoerder.

Hopelijk valt de internationale lancering samen met de presentatie van een verrijkte versie van de Harry Potter-reeks, die meer multimedia bieden dan de digitale een-op-een kopie die nu in de online winkel ligt.

amazondrme-bookepubharry potternederlandstalignieuwsrowlingsuccesverkoop

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals