Nieuws

Laat een robot je kind opvoeden

De National Science Foundation kent 10 miljoen dollar toe aan een team onderzoekers van de Yale-universiteit. Het team ontwikkelt robots die kinderen fysiek, emotioneel en cognitief helpen.

Wat als kinderen met speciale noden een eigen robot hadden die hen dagelijks helpt in school en die hen begeleidt langetermijndoelen te halen, zodat ze niet alleen hun cognitieve en sociale vaardigheden ontwikkelen maar ook gezonde gewoonten aanleren zoals lichaamsbeweging?

10 miljoen dollar prijsgeld
Een team van zeventien onderzoekers van de universiteiten van Yale, Stanford, MIT en de universiteit van Zuid-Californië denkt dat met hun ervaring op het gebied van computerwetenschap, robotica, onderwijstheorie en ontwikkelingspsychologie dat doel kunnen bereiken.

En de Amerikaanse National Science Foundation gelooft dat ook. De organisatie kent het team de Expeditions in Computing-prijs van 10 miljoen dollar toe – een van de grootste prijzen – om de komende vijf jaar zulke robots te bouwen.

“Op het einde van die vijf jaar willen we graag robots die een kind kunnen begeleiden bij studiedoelstellingen op lange termijn. Bovendien is de robot idealiter aangepast aan de noden van dat specifiek kind en moet hij in principe meegroeien met het kind”, zegt Brian Scassellati, computerwetenschapper van Yale en leider van het project. “We willen dat de robot het equivalent is van een persoonlijke fitnesscoach.”

Scassellati zegt er wel bij dat het niet de bedoeling is dat de robots hun menselijke evenknieën vervangen. Ze dienen als supplementaire instructeurs in omgevingen waar sommige kinderen niet de individuele andacht krijgen die ze nodig hebben. Het team verwacht dat elke robot een kind voor een jaar kan begeleiden.

Productie- en onderhoudskosten onbekend
Het is voorlopig nog de vraag hoeveel de productie en het onderhoud van deze sociale robots zal kosten. Scholen, crêches en families moeten het kunnen betalen, welk cijfer er uiteindelijk ook op het prijskaartje zal verschijnen. Voorlopig concentreert het team zich op de technische en pedagogische hordes van deze uitdaging.

De National Science Foundations Directorate for Computer and Information Science and Engineering kondigde ook drie andere Expeditions in Computing-prijzen van 10 miljoen dollar aan, goed voor een totaal van veertien uitreikingen sinds zijn ontstaan in 2008, inclusief een project van MIT dat menen hun eigen 3D-bot wil laten ontwerpen en printen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business