Nieuws

Baas Google: Facebook, Apple bedreigen webvrijheid

Sergey Brin, mede-oprichter van Google, zegt dat de openheid van het internet in gevaar is en wijst daarvoor onder meer Apple en Facebook aan als boosdoeners.

In een interview met de Britse krant The Guardian claimt Brin dat het open internet steeds meer in gevaar komt, doordat repressieve regeringen als die van Iran en China de controle over het web willen overnemen. “Ik ben bezorgder dan ik in het verleden was…..het is beangstigend”, aldus Brin.

Maar ook de entertainmentindustrie en “walled gardens” baren de Google-baas veel zorgen. De eerste, omdat die een felle, nietsontziende strijd levert met piraterij. De tweede, omdat machtige techbedrijven totale controle uitoefenen over wat er binnen deze besloten technologische platforms plaatsvindt.

[related_article id=”158256″]

Brin noemt daarbij Facebook en Apple bij naam. Hij vindt dat de ondernemingen innovatie belemmeren, waardoor het risico ontstaat dat het web balkaniseert, ofwel het uiteenvallen van het open internet in stukken, die elkaar vaak vijandig gezind zijn

Verstikking
“Je moet je aan hun regels houden, die erg beperkend zijn. Het soort omgeving waar we Google in ontwikkeld hebben –de reden dat we in staat waren een zoekmachine te ontwikkelen- is omdat het web zo open is. Als je te veel regels krijgt, zal dat innovatie verstikken”, zegt de topman van Google.

Brin’s kritiek is zeker niet vrij van partijdigheid. Het zijn immers Googles zoekrobots die niet meer bij de data kunnen die wordt opgeslagen in de appomgevingen van Facebook en Apple.

Zure kritiek
De Google-oprichter constateert tijdens het interview ook zuur dat Facebook het gebruikers moeilijk maakt om met hun data onder de arm naar een concurrent over te stappen, waarmee hij vermoedelijk doelt op zijn nog jonge oogappel Google+. “Facebook heeft in de laatste jaren al heel wat Gmail-contacten opgezogen”, zegt hij. 

Toch weerklinkt in Brin’s woorden ook de kritiek door van internetpionier Tim Berners-Lee, die in 2010 al zei dat we moeten waken voor een internet dat te veel wordt gedomineerd door een enkele marktpartij of regering.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business