Nieuws

Groten der aarde willen asteroïdes ontginnen

Het piepjonge Amerikaanse bedrijf Planetary Resources wil naar asteroïdes reizen om er zeldzame grondstoffen te oogsten en die op aarde te verkopen.

Het klinkt als hersenspinsel van een sciencefictionauteur maar als je weet wie de geldschieters achter Planetary Resources Inc. zijn, begin je toch te twijfelen. Onder meer filmmaker en avonturier James Cameron, Larry Page en Eric Schmidt van Google  en enkele voormalige NASA-medewerkers en astronauten steunen het project.

Persconferentie
Planetary Resources werd dit jaar in Washington opgericht door Peter Diamandis en Eric Anderson. Beide zijn al enige tijd spilfiguren in de commerciële ruimtevaart. Tijdens een persconferentie zetten de twee vandaag hun zakenmodel uiteen.

In de eerste fase zal het bedrijf zich focussen op de ontwikkeling van goedkope geautomatiseerde ruimteschepen, meldt space.com. Daarmee willen ze naar dichtbijzijnde asteroïdes vliegen om er metalen uit de platinum-group te delven en terug naar de aarde te transporteren.

Zeldzame metalen en water
Dergelijke zeldzame metalen komen volgens Anderson niet natuurlijk op de aarde voor maar zijn hier beland door inslagen van asteroïdes. “Als de beschikbaarheid van deze metalen exponentieel groeit, zullen de prijzen van elektronische apparaten waaronder smartphones en computerschermen enorm dalen.

Naast zeldzame metalen wil Planetary Resources Inc. ook water oogsten op asteroïdes en verkopen aan astronauten. Dat zou goedkoper zijn dan water meenemen vanop de aarde. Van de ongeveer 8.900 dichtbijzijnde asteroïdes zouden er 100 tot 150 rijk aan water zijn. Om die beter in kaart te brengen plant het bedrijf binnen de twee jaar een telescoop in een baan om de aarde te brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business