Nieuws

Geen direct verband tussen mobiele telefonie en kanker

Volgens een nieuw Brits onderzoek moet je je allerminst zorgen maken over hersentumoren door mobiel bellen. “Een gebrek aan bewijs”, klinkt het.

Bedreig je je eigen leven, riskeer je hersentumoren of andere vormen van kanker of kun je onvruchtbaar worden van mobiel bellen? Helemaal niet, blijkt uit een recente beoordeling door het Britse Health Protection Agency (HPA).

De wetenschappers die de beoordeling uitvoerden bekeken honderden studies. Ze bekeken de lage radiofrequenties, die niet alleen uit mobiele telefoons komt maar ook uit tv en radio, wifi en andere technologieën, en concludeerden dat iedereen in het Verenigd Koninkrijk blootgesteld wordt aan continue en universele radiofrequenties.

Geen definitief verband
Ondanks deze constante blootstelling zeggen de wetenschappers dat ze geen definitief verband vinden met kanker, de hersenwerking of onvruchtbaarheid. Volgens de BBC is dit de meest expansieve beoordeling in verband met de veiligheid van mobiele telefoons ooit.

“Er zijn nog enkele zaken die een definitieve uitspraak in de weg staan, maar algemeen bewijs heeft niet aangetoond dat de menselijke gezondheid negatieve invloeden ondervindt van blootstelling aan radiofrequenties die lager zijn dan internationaal geaccepteerde richtlijnen”, zegt voorzitter van de beoordeling Anthony Swerdlow in een verklaring.

Al het onderzoek is gebaseerd op de afgelopen vijftien jaar, aangezien de verspreiding van mobiele telefoons voor die periode minimaal was. Volgens de onderzoekers worden de langetermijngevolgen nog steeds gevolgd en onderzocht. “Dit zijn allemaal relatief nieuwe technologieën, dus we adviseren en voorzichtige aanpak en we blijven alles zeker volgen”, zegt John Cooper, directeur van HPA’s Center for Radiation, Chemical and Environmental Hazards in een verklaring. “De HPA raadt overvloedig gebruik van mobiele telefoons bij kinderen af.”

Het debat over de schadelijkheid van mobiele telefoons wordt al jaren gevoerd. In 2004 ‘ontdekte’ een Zweeds instituut dat tien jaar van mobieletelefoongebruik hersentumoren kan veroorzaken. In 2007 beweerden wetenschappers dat amper tien minuten per dag je mobiele telefoon gebruiken al voor veranderingen in de hersenen kunnen zorgen. En in mei vorig jaar classificeerde de wereldgezondheidsorganisatie mobiele toestellen als een ‘kankerverwekkend gevaar’.

De laatste jaren verschijnen er echter meer studies die eerdere resultaten tenietdoen. Naast dit onderzoek van de HPA verscheen er vorig jaar een Deens onderzoek dat het verband tussen mobieletelefoongebruik en hersentumoren helemaal afschreef. Een ander onderzoek uit 2011 zegt dat weer dan het gebruik van mobiele toestellen het risico op kanker niet verhoogt bij kinderen.

Onze collega’s van technologiewebsite CNet hebben een handige lijst opgesteld van de SAR, of Specific Absorption Rate, van elke telefoon. Die beschrijft hoeveel van de radiofrequenties worden geabsorbeerd door het lichaam wanneer je een mobiel toestel gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business