Hackers stelen een grote hoeveelheid persoonlijke klantgegevens van Dexia-dochter Elantis en eisen 150.000 losgeld als de bank online publicatie wil voorkomen. De anonieme groep plaatste gisteren op Pastebin een losgeldbrief, waarin het beweerde dat het een grote hoeveelheid vertrouwelijke klantgegevens van Elantis in handen heeft gekregen. Deze dochtermaatschappij van Belfius, voorheen Dexia Bank, had deze […]


Hackers stelen een grote hoeveelheid persoonlijke klantgegevens van Dexia-dochter Elantis en eisen 150.000 losgeld als de bank online publicatie wil voorkomen.

De anonieme groep plaatste gisteren op Pastebin een losgeldbrief, waarin het beweerde dat het een grote hoeveelheid vertrouwelijke klantgegevens van Elantis in handen heeft gekregen. Deze dochtermaatschappij van Belfius, voorheen Dexia Bank, had deze informatie volgens de hackers ‘onbeschermd en onversleuteld’ op zijn servers staan.

Idiotentax
De groep dreigt de vertrouwelijke gegevens online te publiceren als Belfius niet over de brug komt met 150.000 euro losgeld, wat de dieven geen afpersing, maar eerder als ‘idiotentax’ zien. De daders hebben de bank naar eigen zeggen tijdens het weekeinde gecontacteerd, maar die weigert het losgeld voorlopig te betalen.


“Nadat zij de gegevens van hun klanten achteloos hebben behandeld, zal Dexia dan nu handelen om te voorkomen dat deze data online worden gepubliceerd? Of is de geheimhouding van hun klanten hen minder waard dan 150.000 euro?”

Een woordvoerder van de Belgische bank gaf de hack eerder toe tegenover de VRT, maar zegt dat alleen ‘algemene gegevens’ zijn gestolen. De site van Elantis is inmiddels compleet offline gehaald.

Vertrouwelijk bewijs
Het feit dat de hackers verschillende vertrouwelijke klachtenmails als bewijs hebben toegevoegd aan hun losgeldbrief lijkt die bewering tegen te spreken. Het is niet bekend wanneer het ultimatitum van de onbekende groep afloopt.

Belfius was ten tijde van dit schrijven niet bereikbaar voor verder commentaar.