Sabam verzamelt illegaal e-mailadressen

Om dj’s te wijzen op de jaarlijkse licentie voor platendraaiers heeft Sabam zonder toestemming e-mailadressen van leden van Vi.be gebruikt.

Ongeveer tweeduizend dj’s hebben van de auteursrechtenmaatschappij een e-mail ontvangen om hen te informeren over de licentieplicht voor dj’s. Die bedraagt 275 euro per jaar en dekt de kopieën die dj’s van hun muziek maken.

Die e-mail viel niet in de smaak bij verschillende dj’s, maar ook de manier waarop Sabam de adressen verzamelde is dubieus. De organisatie heeft handmatig de e-mailadressen van leden op Vi.be gekopieerd.

[related_article id=”158578″]

Vi.be is een project van Poppunt. Het is een platform voor dj’s, muzikanten en organisatoren maar heeft geen banden met Sabam. De organisatie schrijft op zijn site dat Sabam de adressen handmatig heeft gekopieerd. Zo worden adressen op Vi.be telkens weergegeven als "naam [at] emailprovider [dot] com".

“Mea culpa”
Bij Sabam zegt communicatiemanager Jerome Van Win dat het bedrijf goede bedoelingen had bij de informatieve e-mail. Hij bevestigt dat de adressen zonder toestemming zijn gebruikt. “Inderdaad, we hebben dat gedaan. Mea culpa.”

“We hebben uit verschillende bronnen e-mailadressen verzameld die beschikbaar waren op internet. Daarnaast hebben we adressen gebruikt van dj’s die ons in het verleden al gecontacteerd hadden voor meer informatie.”

Of er nog adressen van andere sites zijn geplukt kon Sabam ons niet met zekerheid zeggen. Wel belooft de organisatie de illegaal aangelegde e-maildatabank niet meer te gebruiken. “Als er mensen nu kwaad zijn omdat we hen hebben geïnformeerd, dan gaan we dat in de toekomst niet meer doen op die manier.”

Sabam heeft de kwalijke reputatie nogal snel rekeningen te sturen en advocaten in te schakelen. Maar die advocaten zijn in dit geval niet geraadpleegd. “We hebben een juridische dienst, maar de mensen die de mails hebben uitgestuurd, wisten niet dat dit illegaal was.”

Poppunt wil praten
Poppunt, dat zelf al contact opnam met Sabam, blijft rustig onder de zaak. “Het is niet de bedoeling om dit in de media of op Twitter uit te vechten. Maar we hebben dit wel verduidelijkt op onze site omdat dj’s twijfelden of de e-mails niet van ons afkomstig waren”, zegt communicatieverantwoordelijke Chloë Rasier.

De organisatie bekijkt eventuele verdere stappen, maar pleit in eerste instantie voor een gesprek met Sabam over de kwestie. “We zijn in alle opzichten voor een positieve aanpak”, klinkt het bij Poppunt.

Bij Sabam is men zich bewust van de misstap. Al benadrukt Van Win dat de auteursrechtenmaatschappij vooral zo veel mogelijk dj’s wou bereiken. “Het was goedbedoeld en het is spijtig dat sommige dj’s daar niet tevreden mee zijn, maar de intentie was om hen te informeren.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business