Nieuws

Apple vraagt hulp Kaspersky voor “kwetsbaar” OS X

Kaspersky Lab zal naar eigen zeggen Apple assisteren de rommel op te ruimen van de Flashback-malware en de zwakheden van OS X helpen analyseren.

Het Russische beveiligingsbedrijf claimt in een gesprek met Computing dat Apple zijn hulp heeft ingeroepen. “Mac OS is erg kwetsbaar”, zegt technisch directeur Nikolai Grebennikov, “en Apple heeft ons kort geleden uitgenodigd om zijn beveiliging te verbeteren. We zijn een analyse gestart van diens kwetsbaarheden en de malware die het erop hebben gemunt.”

De uitnodiging komt kort na stevige uitspraken van directeur Eugene Kaspersky, die onder meer zei dat ‘Mac-beveiliging tien jaar achterloopt op Microsoft." De beveiligingsman waarschuwde Apple dat het Mac-platform een interessant werkterrein is geworden voor malwareschrijvers, nu zijn laptops en desktopmachines steeds verder winnen aan marktaandeel op de computermarkt.

[related_article id=”158256″]

Grebennikov voegde toe dat “Apple niet genoeg aandacht besteedt aan veiligheid” en dat diens laksheid resulteerde in het gigantische Flashback-botnet, dat op zijn hoogtepunt zo rond de 650.000 Macs kende. Dit aantal kon zo hoog oplopen, omdat Apple verzuimde zijn eigen versie van Oracle’s Java-versie te patchen, terwijl uitvoeringen voor Windows en Linux al maanden daarvoor waren gerepareerd.

Het technisch hoofd van Kaspersky denkt tenslotte dat de dreiging niet beperkt zal blijven tot OS X. “Onze ervaring leert ons dat we in de nabije toekomst, min of meer een jaar, de eerste malware zullen zien die zich specifiek richt op iOS.”
 

analyseapplebeveiligingflashbackioskasperskykritieknieuwsos x

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals