Nieuws

Antwerpse jeugd kan begeleid gamen

In Antwerpen opent vandaag Gamebox, een project waar jongeren onder begeleiding van specialisten kunnen gaan gamen.

“We willen af van het cliché dat een gamer zich helemaal alleen vastkluistert aan zijn pc, omringd door pizza en energiedrank,” zegt initiatiefnemer Koen Engels. “De vaststelling dat gamen helemaal niet zo slecht is, komt trouwens van de jeugd zelf. En dat is de drijfveer om dit project te starten.”

Gamebox is gevestigd in jongerencentrum Kavka, in de Oudaan in Antwerpen. Daar bezetten ze een lokaal met een tiental pc’s en enkele consoles. Jongeren kunnen er komen gamen onder toezicht van een vrijwilliger die allicht meer van games kent dan de ouders van die jeugd. Gamers kunnen er ook gelijkgestemde zielen ontmoeten.


Leeftijdscontrole
Een deel van de begeleiding is leeftijdscontrole. Iedereen moet zijn identiteitskaart voorleggen en er zijn bijvoorbeeld pc’s voorzien voor minzestienjarigen die de meest gewelddadige games niet mogen spelen. Een verantwoordelijke houdt toezicht en helpt bij problemen. Het clublokaal is open op woensdag en donderdag en bij weekendactiviteiten. Daarnaast organiseert Gamebox ook workshops en tornooien. Lidmaatschap kost 55 euro per jaar en Koen Engels hoopt in het eerste jaar op 30 leden.


Antwerpse jeugd kan begeleid gamen

Gamebox heeft ook de ambitie om een kenniscentrum te worden waar alle beschikbare informatie over gamen wordt verzameld. Op game-box.be kunnen leerkrachten en ouders dan meer te weten komen over waar de jeugdige gamers mee bezig zijn.

Partners
Gamebox is een vzw en hoeft dus geen winst te draaien. Voor zijn werking steunt het project vooral op partners. Die leveren het materiaal en een beetje startkapitaal. In ruil mogen ze het lokaal van Gamebox dan gebruiken om opleidingen en infosessies te geven. Het project heeft subsidie-aanvragen lopen, maar die wachten nog op goedkeuring.

De pc’s die er staan draaien met een Intelprocessor 2500K, Kingston-geheugen, een Kingston-SSD van 12 gigabyte, een moederbord van Gigabyte, een 6870 van Sapphire als grafische kaart, voeding en behuizing van Coolermaster en schermen van Eizo. De stad Antwerpen levert logistieke steun.

Koen Engels vertelt over de plannen voor een gamingtornooi met Gamebox:


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business