Nieuws

Spoor verschillen in mappen en bestanden op

Spoor verschillen in mappen en bestanden op

DiffMerge doet precies wat de naam suggereert (of althans tracht te suggereren): de tool laat je toe tekstbestanden of mappen te vergelijken (diff-erence) en de verschillen vervolgens makkelijk weg te werken door elementen van het ene of het andere bestand te gebruiken (merge).
Het programma laat zich eenvoudig bedienen. Je kan kiezen uit drie mogelijkheden: File Diff, Folder Diff en File Merge.

Ga je voor de eerste optie, dan vraagt DiffMerge je de twee tekstbestanden aan te duiden die je wil vergelijken (waarbij je desnoods een andere tekencodering kan selecteren). Beide bestanden komen dan elk in een apart venster terecht, naast elkaar, en alle verschillen worden opvallend gemarkeerd. Vervolgens kan je wijzigingen manueel doorvoeren of je opteert ervoor elementen uit het andere bestand te halen (prepend, append of replace).

[download_file]

Ongeveer hetzelfde scenario vind je bij Folder Diff terug, alleen wordt hier de inhoud van twee geselecteerde mappen naast elkaar afgebeeld. Net als bij File Diff worden verschillen opvallend gemarkeerd. Het is echter niet zo dat je vanuit het programma bestanden die in het ene venster (map) ontbreken naar het andere kan overhevelen – daar heb je dus nog altijd iets als de Verkenner voor nodig. Handig is wel dat de tool ook in deze modus tekstbestanden inhoudelijk vergelijkt en je duidelijk maakt indien die verschillen. Met een muisklik open je vervolgens de module File Diff.

File Merge laat zich goed vergelijken met File Diff, alleen heb je hier met drie bestanden te maken. Een van die bestanden is dan het ‘moederbestand’ waaruit de twee andere zijn voortgekomen en wellicht onafhankelijk van elkaar verder zijn ontwikkeld. Ook hier zijn manuele bewerkingen mogelijk of stel je het gewenste bestand samen op basis van de andere.

DiffMerge laat zich overigens verregaand configureren. Je kan onder meer zelf criteria instellen waarmee je bestanden wil vergelijken, aangeven of het programma rekening moet houden met tabs en witruimtes, enz. Ook de manier waarop bepaalde verschillen worden gemarkeerd, kan je geheel zelf bepalen.

DiffMerge is zowel beschikbaar voor Windows (32- en 64-bits), Max OS X als Linux.

bestandendiffmergedownloadsmappensoftwareverschillen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals