Nieuws

Nederlands parlement schiet ACTA af

De Nederlandse Tweede Kamer heeft dinsdag een motie aangenomen waarin het omstreden ACTA-verdrag al bij voorbaat naar de prullenbak wordt verwezen.

Een meerderheid van de Nederlandse parlementariërs kon zich vinden in een motie van partijen D66 en VVD, waarin tegen ratificatie van het omstreden internationale handelsverdrag wordt gestemd. In de motie, zo schrijft NRC Handelsblad, staat dat ACTA ruimte laat voor “onbedoelde interpretatie met negatieve gevolgen.”

D66-kamerlid Kees Verhoeven diende daarnaast een tweede motie die de Kamer aanspoort om tegen vergelijkbare toekomstige verdragen te stemmen die internetvrijheden kunnen inperken. Ook deze motie werd aangenomen door een Kamermeerderheid.

Op dit moment ligt ACTA nog bij het Europese Hof van Justitie, dat zal kijken of het handelsverdrag in strijd is met Europese grondrechten. Demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen wacht dit oordeel af en noemde de moties volgens de Volkskrant daarom ‘overbodig en voorbarig.’

Veel protest
ACTA, ofwel de Anti-Counterfeiting Trade Agreement, is een internationaal handelsverdrag dat het afdwingen van intellectuele eigendommen over de hele wereld moet harmoniseren om zo namaak en piraterij een halt toe te roepen. Omdat de tekst achter gesloten deuren werd opgesteld, kreeg ACTA al bij voorbaat felle kritiek te verwerken, waaronder massale publieke demonstraties.

ACTA wordt pas bindend in Europa zodra het Europarlement en alle EU-lidstaten het verdrag ondertekend en geratificeerd hebben. Twintig Europese lidstaten hebben weliswaar hun handtekening al gezet, maar als ook maar een land weigert te tekenen, is ACTA in Europa weinig meer waard.

Kans op ratificatie klein
In juli zal het Europees Parlement stemmen over ACTA, maar de kans is groot dat ook de europarlementariërs het ‘anti-piraterij akkoord’ zullen wegstemmen. ACTA-rapporteur David Martin raadde zijn collega’s in april om ‘nee’ te zeggen tegen ACTA en eurocommissaris Neelie-Kroes heeft openlijk gezegd dat de kans groot is dat het handelsverdrag het niet zal halen.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business