Zedendelinquenten eisen ‘recht op Facebook’

Verschillende daders van zedenfeiten eisen in de VS het recht op om sociale netwerken als Facebook te mogen gebruiken.

Wie in de VS wordt veroordeeld voor zedenfeiten krijgt daarbij vaak een verbod om sociale netwerken te gebruiken. Sites als MySpace en Facebook zijn immers makkelijke kanalen om weer in contact te komen met slachtoffers, of om bevriend te geraken met kinderen.

Maar verschillende veroordeelden, registerd sex offenders zoals ze in de VS worden omschreven, stappen nu naar burgerrechtenorganisaties. Volgens hen beperkt een verbod op sociale netwerken hun recht op vrije meningsuiting.

[related_article id=”158578″]

Vrije meningsuiting
Volgens Associated Press is de redenering van de voorstanders dat het internet en sociale netwerken vandaag zo wijdverspreid zijn dat ze nodig zijn voor de vrije meningsuiting.

Tegenstanders zeggen dan weer dat een dergelijk verbod moet voorkomen dat veroordeelden zo in alle discretie op zoek kunnen gaan naar kinderen.

Versoepeling
Onder meer in de Amerikaanse Staten Louisiana, Indiana en Nebraska loopt het debat. In februari werd het verbod in Louisiana opgeheven omdat ze te veel beperkingen bevatte, al werd daartegen in beroep gedaan.

Wel heeft de gouverneur van Louisiana deze week een nieuwe wet ondertekend. Die is soepeler dan het origineel, maar verbiedt het gebruik van websites als Facebook nog steeds voor specifieke zedendelinquenten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business