Nieuws

Videochat Facebook bespioneert voor veiligheid

Met het nieuwe Airtime kun je een-op-een videochatten met Facebook-vrienden en onbekenden, maar gebruikersprivacy is meteen al een heikel punt.

Airtime is ontwikkeld door Sean Parker en Shawn Fanning, die eerder furore maakten met P2P-programma Napster. De videochatdienst haakt rechtstreeks in op je Facebook-contactlijst, waardoor je snel een videogesprek kunt starten met je vrienden.

Maar de browsergebaseerde Flash-app biedt, net als ChatRoulette, ook de optie om te videochatten met volstrekte vreemden, die het selecteert op basis van je locatie en aangegeven voorkeuren. De makers denken dat deze mogelijkheid Airtime veel populairder zullen maken dan vergelijkbare diensten.

[related_article id=”158578″]

Het eerder genoemde Chatroulette kwam al snel in opspraak vanwege het grote aantal ontblote geslachtsdelen en ander obscreen gedrag. Parker en Fanning zeggen dat Airtime anders te werk gaat, allereerst omdat iedereen weet wie je bent via de Facebook-koppeling.

Maar om helemaal zeker te zijn dat geen ongeoorloofde zaken gebeuren tijdens gesprekken tussen wildvreemden, neemt de Airtime-app op geregelde tijden screenshots van de conversatiepartners. Airtime analyseert die stilstaande beelden vervolgens met geavanceerde algoritmen en laat verdachte beelden onderzoeken door een “team van getrainde veiligheidsprofessionals.”

Wie de regels overtreedt, waaronder ontkleding, suggestief gedrag of dierenmishandeling, wordt direct verbannen. “Slag een en je ligt er uit”, aldus de blog.

Christopher Poole, de oprichter van 4Chan, werd al binnen de minuut van de dienst gesmeten nadat hij een "obsceen symbool" op een briefje had getekend en voor de webcam gehouden.


Nieuwszender MSNBC ontdekte echter dat Airtime de genomen screenshots voor onbeperkte duur opslaat “voor historische perspectiven” en om “patronen van misbruik te detecteren.” En hoewel het belooft geen andere gebruiksinformatie in te zien en ook geen video- of audiomateriaal opslaat, is deze praktijk een nieuw voorbeeld van hoe webdiensten privacy overboord gooien ten behoeve van veiligheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business