Nieuws

Apple dumpt Google Maps voor TomTom-kaarten

Apple verruilt Google Maps in iOS 6 voor een eigen kaartendienst, die leunt op kaarten en gps-navigatie van het Nederlandse TomTom.

De aankondiging van Apples eigen kaartendienst in iOS 6 was een van de belangrijkste aankondigingen op de Worldwide Developers Conference (WWDC) 2012. En hoewel het bedrijf TomTom niet bij naam noemde, heeft het Nederlandse bedrijf inmiddels bevestigd dat het een van de belangrijkste leveranciers is van de nieuwe kaartendienst.

[related_article id=”158256″]

Filemeldingen
Apple zal vanaf iOS 6 niet alleen zelf een Maps-applicatie leveren, maar biedt ook begeleide navigatie en filemeldingen. Het gebruikt daarvoor verzamelde informatie van gebruikers en voegt meldingen van ongevallen toe, zodat het ter plaatse alternatieve routes kan aanbieden. Ook zal het mogelijk zijn via Siri om routes uit te stippelen, al is de spraakassistent nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar.

Hoewel TomTom niet de enige fabrikant is die materiaal aanlevert voor de nieuwe kaartenbak, heeft de deal het Nederlandse bedrijf geen windeieren gelegd. Na de aankondiging op WWDC schoot het beursaandeel met 15 procent omhoog.

De overeenkomst betekent mogelijk ook slecht nieuws voor TomTom’s eigen iOS-app, die goed verkocht in afwezigheid van ingebouwde gps-navigatie voor iPhone/iPad. Smartphones met ingebouwde verkeersaanwijzingen zijn ook een directe concurrent voor verkopers van navigatietoestellen.


In vogelvlucht
Op de hielen van Google komt Apple ook met een indrukwekkend uitziende 3D-laag voor zijn kaartapplicatie, die het bedrijf Flyover noemt. Deze ‘fotorealistische en interactieve’ extra biedt haarscherpe 3D-beelden van bovenaf en vanuit alle hoeken voor bekende steden en attracties.

Flyover is niet standaard ingeschakeld, maar is wel rechstreeks beschikbaar in Apples kaartendienst, terwijl Googles nieuwe 3D-laag voorlopig alleen beschikbaar zal zijn in de mobiele versie van Google Earth. Aan de andere kant heeft de zoekmachine het populaire Street View achter de hand, wat vooral voor wandelaars een pluspunt is.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business