Nieuws

Microsoft verklapt geheimen Windows Phone 8

Microsoft heeft details vrijgegeven over Windows Phone 8, de volgende versie van zijn telefoonbesturingssysteem.

Windows Phone 8 zal een gemeenschappelijke kerntechnologie delen met Windows voor de desktop. Dat zei Microsoft deze week op een top over Windows 8 in San Francisco. Belangrijke componenten van het desktop-OS zullen dus ook op de telefoon komen, zoals de Windows NT-kernel.


Microsoft verklapt eerste geheimen Windows 8

“Met Windows Phone 7 was er één ding dat we niet konden veranderen: de kerntechnologie was gebaseerd op Windows CE,” zegt Joe Belfiore, Microsoftbaas over Windows Phone, “We zouden ons voordeel kunnen doen met een verandering van de kern.”

[related_article id=”161452″]

Een van de details die bekend raakten is dat Windows Phone 8 ook telefoontoestellen met meerdere kernen gaat ondersteunen. Het nieuwe besturingssysteem voegt ook ondersteuning toe voor schermen met hoge resolutie: 1280×720 pixels bij een beeldschermverhouding van 16:9 en 1280×768 pixels bij 15:9.

Andere nieuwigheden zijn SD-kaartopslag, de toevoeging ven betalingen met Near Field Communications (NFC) en een beveiligde digitale portefeuille. Gebruikers gaan een aanpasbaar startscherm te zien krijgen met een keuze uit drie groottes van Metro-tegels en nieuwe kleurtjes. Windows Phone 8 zal ook dezelfde Internet Explorer 10 aan boord hebben als Windows 8 voor de desktop. Bing Maps zal vervangen worden door Nokia’s kaartentechnologie, waardoor de telefoon ook offline kaarten krijgt en gps-navigatie.

Microsoft omschrijft het evenement van woensdag als een sneak peek. Het bedrijf heeft niet de hele lijst functionaliteiten prijsgegeven noch de technische hardwarevereisten.

Wat Microsoft wel vertelde was dat Windows Phone 8 niet zal kunnen draaien op de huidige toestellen met Windows Phone, wegens hardwarebeperkingen. In de plaats daarvan komt er een update: Windows Phone 7.8. Die zal zijn oude kerntechnologie behouden, maar zal nieuwe features in de interface bevatten. De Windows Phone 8-toepassingen zullen er ook niet op draaien. Het omgekeerde werkt wel: apps voor Windows Phone 7 draaien wel op Windows Phone 8.

Toepassingen overdragen
De gemeenschappelijke kern die het desktop-OS en de telefoonversie delen, garandeert niet dat ontwikkelaars hun bestaande desktoptoepassingen nu opeens op een telefoon gaan kunnen draaien. Het betekent wel dat het een stuk makkelijker wordt om toepassingen over te dragen van het ene platform naar het andere.

Toepassingen gaan gelijkaardige API’s gebruiken, zoals deze voor het bestandsbeheer en of de netwerkcapaciteiten. En ontwikkelaars gaan in staat zijn om code tussen de twee platformen uit te wisselen. De telefoon en de pc behouden elk een afzonderlijke gebruikersinterface en verschillende multitaskmodellen. Beide gaan Microsoft Visual Studio 2012 als ontwikkeltool gebruiken.

Microsoft geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om in C++ te schrijven of in een Sliverlight-gebaseerde programmeeromgeving. Nieuwe functies zullen ook toestaan dat VoIP-toepassingen in de achtergrond blijven draaien, wat messaging en app-naar-app-bellen mogelijk maakt. Toepassingen zullen geen volledige toegang krijgen tot de telefoonhardware en zullen geïsoleerd van elkaar draaien in een zandbak.

Het toekomstige mobiele OS is klaar voor de zakenwereld volgens Microsoft. Nieuwe beheertools en functies ondersteunen beveiligde schijfencryptie en een gecontroleerde uitrol van software. Er komt ook ondersteuning voor apparaatbeheertools met een set API’s om de integratie tussen toepassingen van Microsoft en andere softwaremakers.

Windows Phone 8 en Windows Phone 7.8 zullen vanaf de herfst beschikbaar en de ontwikkeltools kan je al in de zomer verwachten.

microsoftmobielnieuwssmartphonewindows phnewindows phone 7windows phone 8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals