Nieuws

ACTA krijgt nekslag in europarlement

De internationale handelscommissie (INTA) van het Europees parlement heeft anti-piraterijverdrag ACTA donderdag weggestemd.

INTA volgt daarmee het advies van rapporteur David Martin, die de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) afgelopen april al rijp achtte voor de prullenbak. Negentien commissieleden wezen het verdrag af, terwijl twaalf commissieleden voor stemden.

Hoewel de officiële stemming in het Europees parlement nog moet plaatsvinden op 4 juli, is de mening van INTA van doorslaggevende betekenis voor hun uiteindelijke beslissing. Als de europarlementariërs besluiten om ACTA weg te stemmen, is het verdrag zo goed als dood in Europa.

Eerder dit jaar besloten drie andere EU-commissies al om ACTA een resoluut ‘nee’ mee te geven.

“Dit was geen stem tegen intellectuele eigendomsrechten. Dit was een stem tegen de inhoud van ACTA”, zei Martin in een persconferentie vlak na de stemming. “We vonden dat ACTA een te vaag document was. Er was geen bepaling van commercieel gebruik in ACTA. Velen onder ons vonden dat de sancties voor copyrightschending die ACTA bevatte buitenproportioneel waren.”

Vertragingstactiek
INTA besloot vlak voor de hoofdelijke stemming om niet te wachten tot het Europese Hof van Justitie zijn onderzoek heeft afgerond naar het omstreden verdrag. Dat bekijkt op dit moment of de tekst bepalingen bevat die in strijd zijn met Europese grondrechten.

Karel de Gucht, Europees Commissaris van handel, heeft het Europese Parlement alvast gevraagd ratificatie van ACTA te heroverwegen zodra het Hof zijn bevindingen heeft gepubliceerd, zelfs als het volgende maand ‘nee’ zegt. 

Dit verzoek wordt door critici gezien als vertragingstactiek; het kan immers één tot twee jaar duren voor het Europese Hof zijn bevindingen naar buiten brengt. Maar veruit de meeste kritiek kwam op de geheimzinnigheid rondom het opstellen van ACTA, dat grotendeels achter gesloten deur plaatsvond.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business