Nieuws

Wikipedia maakt schrijven voor encyclopedie makkelijker

Wikipedia gaat het makkelijker maken om artikelen te schrijven en corrigeren met een nieuwe visuele bewerker.

Oprichter Jimmy Wales liet donderdag via Twitter weten dat de nieuwe WYSIWYG-editor vanaf nu beschikbaar is voor de hele Wikipedia-gemeenschap. Wales en de zijnen denken dat de nieuwe bewerker broodnodig is: in een recent strategisch plan benadrukte het dat de encyclopedie meer actieve leden nodig heeft.


Volgens een artikel uit 2008 is het aantal werkelijk actieve Wikipedia-leden schrikbarend klein. Zo’n 1.400 leden zou verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de correcties, al is het niet duidelijk of deze situatie in de laatste jaren is veranderd.

Niet meer van deze tijd
Een van de belangrijkste redenen voor de lage participatie is Wikipedia’s archaïsche bewerksysteem. Wikipedia-leden moesten hun bijdragen in een tekstbewerker stoppen en met een speciale markup-taal de vormgeving bepalen.

“We willen het leerproces voor bewerkingen een bijzaak maken, zodat zowel nieuwe als ervaren vrijwilligers zich kunnen toeleggen op wat ze bewerken”, zegt de Wikimedia Foundation.


De online encyclopedie is al een flinke tijd bezig met de nieuwe bewerker. Al in december 2011 werd de eerste versie gepresenteerd, maar die was toen nog bestemd voor een beperkte groep ontwikkelaars. Nu moeten alle Wikipedia-gebruikers kunnen experimenteren.

De nieuwe Visual Editor is nog verre van af: zo is het nog niet mogelijk om afbeeldingen en tabellen toe te voegen via het nieuwe systeem. Bovendien werkt het lang nog niet voor alle Wikipedia-artikelen.

Wikipedia belooft om de twee weken een nieuwe versie uit te brengen, met nieuwe functies en telkens minder bugs. Het nieuwe systeem werkt in alle moderne browsers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business