Finnen navigeren met aardmagnetisme

Een gps binnenshuis gebruiken is moeilijk. Maar Finse onderzoekers hebben nu een alternatief klaar dat het magnetisch veld van de aarde gebruikt.

Het gaat om wetenschappers van de universiteit van Oulu. Zij hebben een indoor postioning system of IPS ontwikkeld. Hun aanpak is naar eigen zeggen geïnspireerd op de manier waarop reisduiven en kreeften de onregelmatigheden in het magnetisch veld gebruiken voor hun reizen.

In hun (Engelstalige) paper leggen ze uit hoe die dierlijke navigatie ook nuttig is voor menselijke toepassingen.

“Moderne gebouwen met betonnen en stalen structuren hebben een unieke ruimtevariërend magnetisch veld dat kan gebruikt worden voor positionering. In principe produceert een niet-uniform magnetisch veld verschillende magnetische indrukken op basis van de weg die je erdoorheen neemt.”

“Elk gebouw, elke verdieping en gang creëert zijn eigen verstoring op het magnetisch veld dat kan gemeten worden om een locatie en een kaart te genereren,” zegt Jane Haverinen, hoofd van het onderzoeksteam in een verklaring.

De technologie zelf vereist geen speciale hardwareinfrastructuur, maar is wel al accuraat tot op tien centimeter. Zeer handig wanneer je bij de lokale Colruyt eindeloos op zoek bent naar een specifiek product. Al zal de technologie in eerste instantie eerder opduiken in grote toeristische trekpleisters zoals musea.

De wetenschappers hebben hun onderzoeksproject intussen ook in een bedrijf gegoten met de naam IndoorAtlas. Ook is er een API voor smartphones. Die bevat tools om binnenhuiskaarten te maken, softwarelicenties en een cloudgebaseerde kaartendienst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business