Nieuws

Apple verkoopt meer iPads dan ooit

Dankzij de verkoop van iPhones en iPads beleeft Apple opnieuw een recordkwartaal, maar het bedrijf presteert onder de verwachtingen van Wall Street.

Voor zijn derde financiële kwartaal kwam Apple uit op een nettowinst van 8,8 miljard dollar, een flink stuk meer dan de 7,31 miljard dollar die het liet aantekenen in dezelfde periode vorig jaar.

Ook de omzet steeg flink, van 28,57 miljard dollar vorig jaar naar 35 miljard dollar in 2012. Desondanks bleef het bedrijf daarmee achter op de torenhoge verwachtingen van Wall Street, dat had gehoopt op 37,2 miljard dollar aan omzet.

iPads en iPhones maken nog altijd het leeuwendeel uit van de hoge inkomsten, maar toch stelde de Apple-smartphone dit kwartaal wat teleur. Het bedrijf uit Cupertino verkocht 26 miljoen iPhones, wat 28 procent meer is dan het derde financiële kwartaal van 2011. Maar vergeleken met vorig kwartaal zit er flinke krimp in de verkoop: toen verkocht Apple nog 35,1 miljoen iPhones.

[related_article id=”158256″]

iPad trekt de kar
De iPad, daarentegen, verkoopt nog altijd ontstellend goed. Apple brak zijn eigen verkooprecord in een kwartaal van 15,43 miljoen en zag 17 miljoen tablets over de toonbank gaan. Dat is een stijging van liefst 84 procent ten opzicht van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Macs, iPods licht teleurstellend
Toch presteerden ook de Mac-lijn en iPods onder verwachting. Terwijl Wall Street had gehoopt op 4,1 miljoen verkochte Macs kwam het totale aantal uit op 4 miljoen stuks. Dat was vooral te wijten aan Mac-desktops, die Apple 18 procent minder omzet opleverden vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2011.

Omdat Mac-laptops, zoals de MacBook Air en MacBook Pro, licht beter verkochten, viel de totale Mac-verkoop licht negatief uit. Apple wordt echter steeds minder afhankelijk van de verkoop van desktops en laptops. Slechts 14 procent van zijn totale omzet wordt gegenereerd door deze productgroep.

Tenslotte verkocht de Amerikaanse onderneming met 6,8 miljoen stuks tien procent minder iPods dan in dezelfde periode vorig jaar, al maakt de iPod-verkoop nog maar een fractie uit van het totaal.

Omdat de omzet niet zo hoog was als verwacht, daalde het beursaandeel van Apple op Wall Street met 4,93 procent. De aandeelhouders zullen er niet wakker van leggen: zij krijgen in augustus eerder aangekondigd dividend uitbetaald van 2,65 dollar per aandeel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business