Nieuws

Nokia 808 PureView: goeie camera, rare telefoon

De Nokia 808 PureView is een 41-megapixelcamera waarmee je ook kan telefoneren. Maar maakt hij ook goede foto"s? De collega’s van Shoot hebben het toestel onder handen genomen en hun review vind je op Shoot.be.

Nokia en Carl Zeiss ontwikkelden samen de PureView-technologie, die de kwaliteit van camphones een heel stuk beter belooft te maken. Klassieke camera’s op een telefoon leveren immers meestal foto’s van bedenkelijke kwaliteit op.

Pixelmonster
Het hart van de 808 PureView is een cameramodule met een 41-megapixelsensor en een f/2,4 Carl Zeiss-lens met vaste brandpuntsafstand (equivalent van 28 mm in kleinbeeldformaat).

[related_article id=”161563″]

Zoveel pixels heb je eigenlijk niet nodig, maar Nokia gebruikt ze op een heel slimme manier. De vele pixels van de 808 dienen om betere foto"s op lagere resolutie (3, 5 of 8 megapixel) te maken. Dat gebeurt door een proces van oversampling, waarbij verschillende pixels gecombineerd worden tot één pixel in de uiteindelijke foto. Dat maakt de kleurweergave betrouwbaarder dan als elke pixel apart wordt weergegeven.

Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn: de Nokia 808 PureView levert prima opnames. De foto"s in PureView-modus (met oversampling) zijn haarscherp, tonen veel details en realistische kleuren. Ook bij de hogere gevoeligheden is er weinig ruis te zien. Bij opnames zonder PureView-oversampling (op volledige resolutie) is er meer ruis te zien, maar al bij al blijft het voor een camphone een indrukwekkend resultaat.

Symbian
De Nokia 808 PureView gebruikt het Symbian-platform van Nokia. Dat is een erg vreemde keuze. Al in februari 2011 vertelde Stephen Elop, de topman van Nokia, dat Nokia Symbian een zachte dood zou laten sterven, en dat Nokia vol op het Windows Phone-platform inzet.

Met andere woorden: als je vandaag een 808 koopt, kies je voor een platform dat de maker zelf al heeft afgeschreven. Dat komt omdat de ontwikkeling van het toestel al te ver gevorderd was om ‘m nog te veranderen. En dat is jammer, want hoewel de 808 met voorsprong de beste camera van alle smartphones bevat, vragen we ons af wie vandaag nog 600 euro wil uitgeven aan een smartphone met Symbian.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business