Nieuws

IFA 2012: Strak, vouwbaar en mobiel

Op de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn regeren koelkasten en tv’s, maar toch waren er weer heel wat interessante IT-producten te vinden in 2012. Vijf trends op een rijtje. 

Windows 8 in het zonnetje gezet
De lancering van Windows 8 vindt eind oktober plaats, dus was IFA 2012 de ideale gelegenheid voor de pc-partners om hun concurrent voor de Microsoft Surface te presenteren. De opvallende applicatietegels waren in vrijwel alle hallen van de Duitse beurs te bewonderen.

Samsung verraste iedereen door als eerste fabrikant een toestel te tonen dat draaide op Windows Phone 8.  En dit is nog maar het voorgerecht: naarmate de lancering nadert, zullen we nog veel meer horen over Windows 8-programma’s en producten.

[related_article id=”158256″]

Vouwen, klappen en klikken
Windows 8 was dus overal, maar wat vooral toch opviel was de grote verscheidenheid aan hybride toestellen. Naast de ‘klassieke’ ultrabooks, dus superdunne notebooks met ssd-opslag en rappe processoren waren talloze combinaties van notebooks en tablets te bespeuren. Afneembare schermen, omklapbare schermen en zelfs notebooks met aanraakdisplays aan de voor-en achterzijde.

De meeste fabrikanten houden de lippen voorlopig stijf op elkaar over de specificaties van al die Windows 8-toestellen en het is ook nog compleet onduidelijk wat consumenten aan het einde van het jaar moeten neertellen.

Reuzentablets
Een opvallend groot aantal fabrikanten kwam dit jaar op de proppen met platte all-in-one pc’s met aanraakschermen. Je hoeft niet veel verbeeldingskracht te hebben om sommige toestellen in deze nieuwe lichting als topzware reuzentablets te beschouwen.

Sony kwam aanzetten met de Tap 20 (waarbij 20 voor het aantal inches van de schermdiagonaal gaat) en ook Acer, Dell en Lenovo hadden platte reuzenschermen voor aan de muur of op tafel. En hoewel dit type toestel al langer bestaat, geeft Windows 8 de aanraakvriendelijkheid een flinke zet in de rug.

Ultra-HD: 4K-televisies
De televisie is elk jaar een van de hoofdgasten op IFA en in 2012 wordt de term 4k steeds vaker in de mond genomen. Kort gezegd is dit de opvolger van Full HD en fabrikanten staan te trappelen om het op de markt te brengen.

Maar er zijn allerlei praktische problemen: beeldmateriaal met zo’n hoge resolutie is nog nauwelijks voorhanden en neemt bovendien een kolossale hoeveelheid bestandsruimte in beslag. En ook draadloze verbindingstechnologie is nog nauwelijks voorzien op het overbrengen van deze ‘Ultra-HD’-films.

Bovendien moet je op dit moment nog tienduizenden euro’s neertellen voor een echt 4k-scherm. Het zal dus nog een tijdje duren voor de gewone man een dergelijke flatscreentelevisie in zijn huiskamer heeft staan.

Allemaal een iCloud
Verschillende IT-fabrikanten worden, soms informeel en soms in de rechtszaal, beschuldigd van het schaamteloos kopiëren van Apple. Op IFA 2012 zagen we opnieuw een sterk staaltje van dit fenomeen, ditmaal op het gebied van cloudopslag.

Acer, Dell en Asus presenteerden alleemaal een eigen opslagsysteem waarmee bezitters van hun producten media en documenten automatisch kunnen uploaden naar een server en die weer synchroniseren naar andere toestellen van dat merk. 

Het grote verschil met het eerder aangekondigde Apple iCloud is dat niet al je toestellen van hetzelfde merk moeten zijn om deze online opslag te kunnen gebruiken.

Voor de cloudoplossingen heb je meestal hooguit een toestel van bovengenoemde producenten om te kunnen registreren, waarna je ook met gadgets van andere merken toegang kunt krijgen.

We hebben onze twijfels over de meerwaarde van al die aparte clouds en gaan in de nabije toekomst toch vooral testen om te ontdekken of ZDNet-lezers er iets aan hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business