Nieuws

Rechter dwingt Twitter tot vrijgeven Occupy-tweets

Een Amerikaanse rechter eist dat Twitter de tweets overhandigt van een Occupy-demonstrant. Doet de microblogsite dat niet rap, volgt mogelijk een monsterboete.

Twitter kreeg dinsdag van de Hoge Raad in de staat New York te horen dat het binnen drie dagen over de brug moet komen met ‘alle gebruikersinformatie, tezamen met elke afzonderlijke tweet’ van Malcolm Harris.

Deze activist werd afgelopen oktober gearresteerd tijdens een groot protest van Occupy Wall Street, waarbij nog eens 700 anderen in de kraag werden gegrepen voor schending van de openbare orde.

[related_article id=”158578″]

Een lagere rechtbank in New York had Twitter al in afgelopen juni bevolen om alle gegevens vrij te geven van Harris, die zichzelf had geregistreerd on de naam @destructuremal. De dienst ging echter in beroep en kreeg daarbij hulp van verschillende burgerrechtenorganisaties.

De microblogsite beroept zich daarbij op zijn gebruikersvoorwaarden, waarin staat dat Twitter-leden eigenaar zijn van hun eigen berichten. Rechter Matthew Sciarrino Jr. heeft echter weinig op met dit argument en vindt dat Twitteraars geen recht op privacy kunnen verwachten, omdat tweets publiek beschikbaar zijn.

“Ik kan Twitter of het kleine blauwe vogeltje niet naar de gevangenis sturen, dus de enige manier om te straffen is op monetaire wijze”,  zei Sciarrino Jr volgens persbureau Bloomberg.

Twitter heeft tot vrijdag om over de brug te komen met de tweets van Harris, samen met zijn financiële resultaten van de afgelopen twee kwartalen. De hoge rechter zal met hulp van de laatste bepalen hoe hoog de boete zal uitvallen voor het bedrijf, die zal worden opgelegd voor ‘minachting van de rechtbank.’

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business