Nieuws

Politica Piratenpartij jaagt op boekkopieerders

Een prominent lid van de Duitse Piratenpartij is voorstander van vrije informatieuitwisseling over het internet, behalve dan als het om haar nieuwste boek gaat.

Julia Schramm, een lid van het landelijk bestuur van de Piratenpartij Duitsland, publiceerde begin deze week het boek ‘Click me: Confessions of an internet exhibitionist’ in zowel geschreven als digitale vorm.

Volgens Torrentfreak had ze van uitgever Albrecht Knaus Verlag een voorschot van 100.000 euro gekregen voor het manuscript, waarvoor ze echter wel haar auteursrechten moest afstaan.

Kort na de lancering verscheen een PDF-versie van het boek op een P2P-site. De uitgever, een dochter van Random House, schakelde vervolgens zijn advocaten in, die de beheerder van de site dwongen het boek offline te halen. Ook Dropbox verwijderde een gedeelde versie van het boek van zijn servers.

Het voorval is pijnlijk voor Schramm, omdat haar partij fel voorstander is van vrije informatieuitwisseling op het internet, zolang het beschermde materiaal voor ‘niet-commerciële doeleinden’ wordt gebruikt.

Zij is daarnaast een uitgesproken blogger, die volgens Der Spiegel in het verleden intellectueel eigendom als ‘walgelijk’ bestempelde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business