Nieuws

OpenStreetMap krijgt bom geld

De vrijwilligers van kaartendienst Openstreetmaps krijgen een flinke geldinjectie om de gereedschapskist te verbeteren.

Mapbox, het bedrijf dat de basisstructuur levert voor OpenStreetMap-kaarten, krijgt een beurs van 575.000 dollar (ongeveer 443.000 euro) in het kader van de Knight Foundation. Deze stichting financiert interactieve gemeenschapsprojecten en doneert het geld in het kader van de Knight News Challenge.

MapBox krijgt het geld na een aanvraag voor de creatie van beter kaartgereedschap voor OpenStreetMap-kaarten. Dit zou de duizenden vrijwilligers van pas moeten komen die gepersonaliseerde informatie toevoegen aan de groeiende atlas van dit opensourceproject.

[related_article id=”158256″]

Open alternatief
OpenStreetMap, dat sinds 2004 aan de weg timmert, wordt in toenemende mate een belangrijke concurrent voor Google Maps. Het doel achter dit project is om een open alternatief te bieden voor besloten kaartinformatie die commerciële bedrijven verhuren aan websites, gadgets en andere toestellen.

De werkwijze van OpenStreetMap is geïnspireerd op de online encyclopedie Wikipedia, dat overigens dit jaar besloot om Google Maps in te ruilen voor OSM-kaartmateriaal. 

Bedrijven als Apple, Craigslist en Foursquare, maar ook kranten als The Guardian en Slate Magazine  zijn eveneens begonnen met het gebruik van OpenStreetMap in hun producten.  Dat heeft veel te maken met Googles recente besluit om meer geld te gaan vragen voor het gebruik van zijn Google Maps programmeerinterface (API).

De geldbeurs, schrijft All Things Digital, zal voornamelijk worden ingezet om vrijwilligers de kans te geven sneller betere gepersonaliseerde kaarten te bouwen. “Het gaat niet om de kaarten, het gaat om de data”, zei Mapbox-directeur Eric Gundersen tegen de techsite.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business