Nieuws

Video: pas op met wat je online zet

De Belgische financiële sector (Febelfin) wijst in een ludiek filmpje op wat we allemaal onbewust online zetten en hoe het tegen ons gebruikt kan worden.

In de video zien we hoe gedachtenlezer Dave nietsvermoedende voorbijgangers uitnodigt voor een sessie, waarna hij enkele persoonlijke details van zijn slachtoffers onthult.

Gaande van medische aandoeningen tot bankrekeningnummers en de prijs van een te verkopen huis verbaast hij zijn slachtoffers al snel.

[related_article id=”158578″]

Op het eind van het filmpje zien we hoe de gedachtenlezer letterlijk achter de schermen wordt bijgestaan door een online team dat zo veel mogelijk informatie over de deelnemer opzoekt. Zo kom je alleen al via Facebook meteen te weten of iemand een relatie heeft, bepaalde voorkeuren heeft of misschien al dan niet een eigen bedrijf bezit.

“Je hele leven staat online en het kan tegen jou gebruikt worden,” dat is de tagline waarmee het filmpje afsluit alvorens door te verwijzen naar Safeinternetbanking.be, een website van Febelfin die de consument moet wijzen op de gevaren bij internetbankieren.

Sociale trucs
Sinds de opkomst van internetbankieren worden we vaak gewaarschuwd voor verdachte schermen, e-mails of meldingen en de nood aan een betrouwbare virusscanner. Maar ook het sociale aspect is belangrijk. Het is niet omdat je niets te verbergen hebt, dat je zomaar alles moet delen met de wereld.

Vaak vergeten mensen dat vele vormen van (online) oplichting beginnen met zogenaamde social engineering. Wanneer criminelen persoonlijke gegevens van je kunnen opzoeken en die tegen je gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business