Nieuws

Microsoft kijkt tegen monsterboete aan

Het ziet er naar uit dat Microsoft een fikse boete kan verwachten, omdat het nagelaten heeft een browserkeuze in te voeren in de laatste versie van Windows 7.

Als onderdeel van een eerdere regeling legde Europa aan Microsoft de verplichting op om bij de installatie van Windows gebruikers de keuze te geven uit een aantal browsers als alternatief voor Internet Explorer.

Microsoft voerde die keuze in via een update in februari 2010, maar liet dat keuzescherm een jaar later alweer verdwijnen bij de uitrol van Service Pack 1 voor Windows 7. Volgens Microsoft ging het om een technische fout. Hierdoor kregen 28 miljoen Europeanen het keuzevenster niet te zien.

[related_article id=”161452″]

Hoewel Microsoft de fout uiteindelijk heeft toegegeven en belooft maatregelen te treffen, lijkt het bedrijf zich aan een stevige boete te mogen verwachten. In een interview met AFP zei Eurocommissaris voor concurrentie Joaquin Almunia het volgende: “De browserkeuze ontbreekt al langer als een jaar, en het is duidelijk dat we moeten reageren. Ik maak me niet alleen zorgen over de verstoring van de concurrentie tijdens deze periode, het kan ook niet door de beugel dat de verplichtingen die Microsoft worden opgelegd, niet worden uitgevoerd.”

De maximumboete die de Europese Commissie kan opleggen, komt overeen met tien procent van de jaarlijkse omzet van een bedrijf. Gebaseerd op cijfers uit 2012 kan dat voor Microsoft oplopen tot 5,7 miljard euro (7,37 miljard dollar).

 

UPDATE: We willen even verduidelijken dat het nog niet zeker is of Microsoft al dan niet een boete zal moeten betalen. Momenteel wordt nog onderzocht of Microsoft met opzet de opgelegde verplichtingen naast zich heeft neergelegd. Maar indien Microsoft schuldig wordt bevonden, zal een boete niet uitblijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business