Nieuws

Celstraf en 1,1 miljoen boete voor Franse P2P-groepen

Vijf leden van twee Franse P2P-groepen zijn woensdag veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en 1,1 miljoen euro boete voor massale auteursrechtschending.

De leden van de groepen Carnage en Cinefox kregen de straffen opgelegd voor de illegale verspreiding van 560 films, waarvan het leeuwendeel voor de rekening kwam van Cinefox (504 films).

De twee P2P-groepen werden al in 2008 in de kraag gegrepen tijdens een actie van de Assocation de lutte contre la piraterie audiovisuelle (ALPA), een Franse copyrightwaakhond. Deze week kregen vijf van zijn leden voor de correctionele rechtbank in Parijs stevige straffen voor hun kiezen.

Drie leden van Cinefox krijgen elk zes maanden voorwaardelijke celstraf en moeten volgens persbureau AFP 710.000 euro boete en interestgelden betalen. De straffen voor de twee leden van de andere P2P-groep, Carnage, vallen iets lichter uit: respectievelijk drie en vier maanden voorwaardelijk, samen met een boete van 410.000 euro plus interest.

Volgens de Franse aanklager behoorden de vijf tot de top van de illegale downloadscene in Frankrijk. Niet alleen waren zij verantwoordelijk voor de digitale verspreiding van dvd’s, maar filmden zij ook blockbusters in de bioscoop met een handcamera en plaatsten het resultaat online.

Slechts een van de veroordeelden legde een publieke verklaring af na het vonnis. Een van de twee leden van Carnage zei dat hij zijn acties had gezien “als een spel”, maar dat geen van hen financieel beter was geworden van de verspreiding van de films.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business