Een computerworm die zich verspreidt via Skype is in staat om de controle over je computer over te nemen en de inhoud gegijzeld te houden. De worm werd afgelopen vrijdag voor het eerst aan het licht gebracht door GFI Labs. Gebruikers krijgen via de chatfunctie op Skype het bericht “lol is this your new profile […]

Een computerworm die zich verspreidt via Skype is in staat om de controle over je computer over te nemen en de inhoud gegijzeld te houden.

De worm werd afgelopen vrijdag voor het eerst aan het licht gebracht door GFI Labs. Gebruikers krijgen via de chatfunctie op Skype het bericht “lol is this your new profile pic?” toegestuurd, gevolgd door een link.


Wanneer je op de link klikt wordt een ZIP-bestand op je computer gedownload en wordt het bericht doorgestuurd naar je andere Skype-contacten. Het ZIP-bestand bevat een uitvoerbaar programma dat een variant van de Dorkbot-worm installeert, en zo een achterdeurtje openzet op je computer.

Ransomware
Langs die achterdeur kan zogenaamde ransomware op je pc geïnstalleerd worden. Die ransomware is in staat om je computer gegijzeld te houden, door de toegang volledig af te sluiten met behulp van een wachtwoord of encryptie. Wil je weer toegang krijgen tot je pc, dan zal je geld moeten betalen. In dit geval gaat het om 200 dollar die binnen de 48 uur moet worden betaald, anders zullen al je gegevens verwijderd worden.

Daarnaast krijg je ook nog een scherm te zien dat beweert dat je computer gebruikt is om allerhande malafide websites te bezoeken, illegale porno te downloaden en online te gokken. In het bericht wordt er mee gedreigd dat die informatie naar een speciaal departement van de Amerikaanse overheid zal worden gestuurd.

Alsof dat nog niet genoeg is, activeert de malware ook klikfraude, oftewel het automatisch klikken op advertenties. Volgens GFI worden in een tijdspanne van 10 minuten maar liefst 2.259 kliks uitgevoerd.

Voorkomen
Skype onderzoekt de problemen en raadt alvast aan om zowel Skype als je antivirussoftware te updaten naar de laatste versie. “We zijn ons bewust van verdachte activiteiten en werken zo snel mogelijk om de impact te beperken.

"We raden aan om te updaten naar de nieuwste versie van Skype en beveiligingsupdates op je pc uit te voeren. Klikken op links die er verdacht uitzien – zelfs wanneer ze van je contacten komen – is af te raden,” aldus Skype in een verklaring tegenover CNet.