Opdrachtprompt vanuit een venster Gevorderde gebruikers grijpen wel vaker terug naar de opdrachtprompt van Windows, al was het maar om even een ping- of een ipconfig-commando uit te voeren. ColorConsole maakt het uitvoeren van zulke commando’s een stuk handiger en aantrekkelijker. ColorConsole, dat je overigens ook in een ‘draagbare’ variant kan downloaden, start op in […]

Opdrachtprompt vanuit een venster

Gevorderde gebruikers grijpen wel vaker terug naar de opdrachtprompt van Windows, al was het maar om even een ping- of een ipconfig-commando uit te voeren. ColorConsole maakt het uitvoeren van zulke commando’s een stuk handiger en aantrekkelijker.

ColorConsole, dat je overigens ook in een ‘draagbare’ variant kan downloaden, start op in een Windows-venster, net als enig andere Windows-applicatie. Van hieruit kan je dan zowat alle gewenste “dos”-commando’s uitvoeren. Handig is alvast dat je willekeurige commando’ s aan een lijst met favorieten kan toevoegen, zodat je die voortaan met een muisklik weer oproept.

[download_file]

Ook de kleur van tekst en achtergrond laat zich met een muisklik aanpassen en je kan zelfs bepaalde tekstattributen voorzien: vetjes, cursief, onderstreept, doorstreept en gemarkeerd. Gezien alles vanuit een Windows-venster gebeurt, is het ook geen probleem meer om via de gebruikelijke sneltoetsen (Ctrl+C, Ctrl+V) tekst van en naar andere Windows-applicaties te kopiëren. Met hetzelfde gemak maak je voortaan ook een afdruk van zo’n consolevenster.

Erg handig is dat je via ColorConsole ook niet langer zelf het pad naar de gewenste submap moet intikken. Afdalen in de mappenhiërarchie gaat dankzij een uitklapmenu voortaan veel sneller: je hoeft de mappen maar aan te klikken.

Het is ook perfect mogelijk twee of meer consoles tegelijk te openen: die verschijnen dan standaard als tabbladen in het venster van ColorConsole. Als je dat verkiest maak je er met een muisklik ook afzonderlijke vensters van. De inhoud van het actieve venster laat zich bovendien met een druk op de knop exporteren naar hetzij een htlm- of een rtf-bestand.